dilluns, 9 d’octubre del 2006

PePe President

En Pepe Montilla, català de Iznajar, ha proposat un debat amb altres candidats a presidents de la Generalitat en castellà i obert a tota Espanya. Cosa que en Mas ha rebutjat, en Carod ha callat (no devia anar amb ell) i l'esquerra intel·ligent no ha dit no ase ni bèstia. De fet, el que diguin o deixin de dir els candidats i els seus acòlits és un aspecte que la Trama no vol entrar a discutir perquè es tracta de promeses que no pensen complir i de paraules buides destinades al marketing electoral.
Ara, el que sembla difícil silenciar és el fet inaudit de proposar un debat obert a tota Espanya (que òbviament hauria de ser en castellà). Tanta repercussió tenen les eleccions de Catalunya a la resta de la península que el Montilla vol retransmetre-ho urbi et orbe? O és que, simplement, el candidat del PSC-PSOE mira més fora de Catalunya que cap endins? O potser el Montilla vol airejar el suposat problema lingüístic per tractar de mobilitzar els votants que a les autonòmiques es queden a casa? Això, que a priori és perfectament lícit, no es pot fer tractant d'enfrontar la gent a partir de la llengua que parlen a casa seva. Això és una irresponsabilitat de la talla de les que darrerament ens té acostumats el PP.
El concepte de país del candidat Pepe Montilla no passa d'imaginar-lo com un ajuntament amb un terme municipal més gran que Mollerusa. I per això ha de mirar cap Espanya, allà on el van fer ministre perquè va treure molts vots a Cornellà. Però l'amic Pepe (com li diu el defenestrat Maragall) hauria de procurar mantenir la pau lingüística que regna a Catalunya des de fa molts anys i no jugar amb foc per arrambar quatre vots per arribar a ser president.
Si és per això, que parli amb l'esquerra, la intel·ligent i l'equidistant, que se'n moren de ganes.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Órdago a grande! No estoy muy de acuerdo con un debate para España de lo que sucede en las elecciones catalanas. Si los votantes catalanes están censados en Cataluña y van a legir a su gobierno, qué les importa a los ciudadanos de Murcia, Madrid o Cuenca las propuestas que Montilla o Mas puedan hacer sobre política social o deducciones fiscales?