dimecres, 11 d’octubre del 2006

cimera de la vivenda (JA!)

Avui els diaris van plens de la cancel·lació de la cimera de la UE sobre vivenda i, naturalment, les tres institucions implicades han donat raons diferents (i contradictòries) per aquesta anul·lació. En Rubalcaba diu que no es fa perquè no es pot garantir l'ordre públic, en Nadal perquè estem en campanya (us ho juro! que jo ho he sentit a la ràdio) i l'Hereu (l'alcalde inelecte de Barcelona) ens ha dit que no sap perquè no es fa. El resultat és que no es fa, vaja, que qui mana, mana.
La trama (que no tendeix a creure's les declaracions dels polítics) ha reflexionat sobre les possibles raons per no fer-se i vol apuntar un parell de precisions.
a) que els polítics de la UE es reuneixin per parlar de vivenda no arreglarà el problema de la vivenda.
b) el que eufemísticament s'anomena "problema de la vivenda", no és altre cosa que l'exagerat preu de l'habitatge a causa de l'especulació immobiliària permesa (i en alguns casos sembla que propiciada) des del poder polític.
Dit això, l'únic sentit que podria tenir aquesta cancel·lada reunió, seria que es posessin d'acord per limitar el preu de l'habitatge, tant de lloguer com de compra i, al menys a l'estat espanyol, que es replantegés si les competències d'urbanisme han d'estar als ajuntaments o a un ens de superior abast territorial. La resta, dinars i sopars inclosos dels esmentats "cenadores", no interessa a ningú que no siguin els bancs (que gestionen les hipoteques) i les immobiliàries (sovint propietats de les entitats bancàries).
No obstant això, hi ha un creixent malestar per part de la gent jove que no poc accedir a un pis, ni de lloguer, ni de compra. I potser (només potser) que els polítics hagin arribat un grau de consciència del problema (del cabreix del personal) i els hagi espantat fer una cerimònia de confusió sobre el tema davant dels nassos del personal llargament emprenyat.
Si no, com s'explica que la policia acabés violentament una manifestació pacífica de 5000 persones reclamant un habitatge digne a preus assequibles a la plaça de Catalunya, i en canvi es permetés que una colla de brètols organitzats cremessin contenidors i embrutessin la façana del Macba i només hi hagués dos detinguts? Tanta por els hi fa que la gent reclami un dret constitucional?
Un altre dia en parlarem més. Per la Trama, aquest és un tema prioritari.

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Per a mí que s'han cagat.

A les rodalies del Campus Nord de la UPC ja hi havia enganxines convocant a una sentada a Zona Universitària per al proper dimarts 17 (sentada que segurament, com a mínim, tallaria la Diagonal durant una bona estona).

Pel que es veu no interessa que s'escampi el rumor de que això comença a fer pudor. No fós cas que esclati la bombolla i els amics de la banca s'emprenyin.

marius ha dit...

Efectivament, jo personalment crec que els espanta que la cosa comença a estar podrida. No es un problema dels okupes, com ens volen fer creure (tot fent el ridícul, per cert). Els espanta que el problema està al carrer i la gent comença a estar emprenyada.

Anònim ha dit...

Els preus de la vivenda cauen als EEUU, molta gent queda emtrapada amb las hipóteques, la bombolla esclata, si la gent no pot comprar un pis, els preus no es poden mantidre per molt de temps, jo crec que una corregida natural dels preus ajudará més que les manifestacions, de tota manera una ajuda de la Administració seria bona per tots, propietaris tamber.
La puja de preus dels últims anys es degut a la rentada de diners del narcotráfic i són els verdaders culpables de la inaccesibilitat de la gent jova a la vivenda.