dilluns, 30 d’octubre del 2006

El canvi horari l 'estalvi energètic

L’estalvi d’energia és l'excusa per als canvis horaris que cada primavera i tardor ens alteren els bioritmes. Un parell de dies abans del dia fixat, ràdios, TVs i diaris ens bombardegen amb la quantitat de KW que estalviarem, els diners que deixarem de pagar a Endesa i les virtuts que per la bona marxa del país representa aquest petit daltabaix. El canvi d’horari se’ns diu que és per adaptar l’horari de les persones al ritme solar i, d’aquesta manera, gastar menys energia.
Analitzem una mica la cosa: és evident que el sector productiu (fàbriques, empreses de serveis, etc.) treballen les mateixes hores i les màquines gasten idèntica energia independentment de l’horari, tampoc s’estalvia en l’enllumenat públic, que s’encén amb sensors llumínics que disparen els corresponents relés segons la llum ambiental. L’estalvi ha de venir, per tant, exclusivament del consum domèstic i, potser, d’algunes botigues.
Considerem, dons, el consum d’una família. A casa hi ha un seguit d’electrodomèstics que funcionen independentment de l’hora: rentadora, escalfador, microones, nevera, planxa, televisor, ràdio, DVDs, ordinadors, etc. Per tant, l’únic estalvi possible està en la il·luminació de la llar. Imaginem que les dues hores que varien (la del matí i la de la nit alterades pel canvi d’horari), són d’estalvi màxim (que no ho són), suposem que durant aquestes dues hores no es connecten els punts de llum.
Que podem imaginar com il·luminació convencional d’una llar? Dues bombetes de 60W i dos fluorescents de 40W?, que fan un total de 200W de consum durant dues hores, és a dir 400W si no es tenen bombetes de baix consum. En termes de facturació, això és 0.4kWh diaris, 1.2kWh mensuals. El consum promig d’una família és de 400kWh mensuals, és a dir que l’estalvi podria arribar a un màxim del 0.3% del consum domèstic. Si comptem les altres fonts de consum (indústria, enllumenat públic), deu ser una xifra absolutament irrisòria.
Durant quants dies ens podem imaginar que s’estalvia aquest percentatge? Aquesta és la xifra que fa ballar les estadístiques. No es pot considerar que l’estalvi màxim calculat tingui lloc durant 365 dies/any perquè el sol va allargant o escurçant els dies: per exemple al pic de l'estiu les bombetes no s'engeguen al matí i al tornar de la feina. Posem que la meitat dels dies són d'estalvi màxim (que ja és suposar), resulta que el canvi horari estalvia el 0.015% del consum domèstic, molt menys del total del consum.

Val la pena la marejada de perdiu per l’estalvi que representa?

2 comentaris:

cobaltina ha dit...

Acabo de llegir al diari que l'any vinent s'incrementarà el preu de la llum el 6%.Potser al mes de juny hi haurà un nou increment fin arribar al 12% (el mateix que pujaran els salaris, vaja).Cal dir que aquest segona pujada de preus encara té opinions contràries en el si del gobierno.Cal dir també que aquestes opinions contràries ho són perquè acostant-se unes eleccions no seria bo per al grup del gobierno i donaria arguments a l'oposició (ho aclareixo per si algú pensava que les opinions contràries tenien alguna cosa a veure amb l'energia elèctrica i el seu cost o el seu preu).
Com diu en Màrius, durant els darrers dies ens han anat informant del canvi d'hora.Una de les coses que ens han dit és que cada llar estalvia, amb el canvi, de l'ordre dels 6€/any.
M'omple de satisfacció i d'alegria saber que l'any que ve estalviarem entre 6,36 i 6,72€!!

marius ha dit...

En realitat, acabo de constatar que de les deus hores, és impossible aprofitar-ne més d'una, per tant, l'estalvi previsible és un màxim de 0.0075% del consum domèstic. Només del domèstic.
A part d'això, com diu Cobaltina, podem estar contents que l'any vinent podrem estalviar més perquè ens apujaran la llum.
XUPI!!!