dilluns, 16 d’octubre del 2006

L'IEC i la literatura catalana

Divendres, 13 d'octubre de 2006. Entrevista del mestre Cuní, a TV3, la seva, al Sr. Giralt, president de l'Institut d'Estudis Catalans. L'entrevistador, per allò de semblar agressiu i que no sigui dit que el que ha fet ha estat un massatge, tot fent-se ressò d'un "sentir popular", ha preguntat per la vigència d'una institució com l'IEC que ara fa 100 anys. Quina feina li ha donat al senyor president de la cosa! Escoltant atentament el que ha dit, ha quedat clar que l'IEC no serveix per a res més enllà de la normativa lexicològica i publicar, de tant en tant, un diccionari. Això si, ha aclarit que se senten preocupats pel clima, la microbiologia i no sé què més.
Però no és això el que motiva aquest post. Una de les preguntes del mestre ha estat al voltant de la presència de literatura escrita en castellà com a part de la literatura catalana que la conselleria de Cultura porta a la fira del llibre de Frankfurt d'enguany. En Cuní li ha preguntat directament al Sr. Giralt si li semblava que el que s'escriu en castellà a Catalunya forma part de la "literatura catalana". Pregunta senzilla, oi?
Dons, (atenció: toc de trompetes i timbals!) el president de l'Institut d'Estudis Catalans (vull remarcar en funció de què estava aquell home assentat allà) ha dit textualment que aquest és un aspecte sobre el que no té una opinió formada, vaja: que no hi ha pensat mai.
Us ho asseguro! Aquesta ha estat la resposta després de dir que la literatura catalana és la d'Ausies March, Ramon Llull... Davant d'aquesta passejada per les branques, la pregunta textual del Cuní (bravo! mestre) ha estat: - "Es literatura catalana la que s'escriu en castellà per escriptors nascuts a Catalunya?", i la resposta del Sr. Giner: - "No ho sé, no m'ho he plantejat mai". (
http://www.tv3.cat/ptvcatalunya/tvcServei.jsp?seccio=tvcat&servei=multimedies)
El president de l'Institut d'Estudis Catalans NO s'ha plantejat mai què és literatura catalana i què no ho és. Els catalans ens ho mereixem, això?

5 comentaris:

eva ha dit...

Que fort.
No tinc paraules.
I doncs, què hi fan, a l'IEC?

Anònim ha dit...

Òndia! He sentit l'entrevista a través d'internet! Com pot aquest tipus ser president de l'IEC? Com pot dir que no s'ha plantejat mai el concepte de "literatura catalana". Que carai hi ha a l'IEC? Dorm la migdiada?
La pregunta és doble: a) No hauria de dimitir, el Sr. Giralt? (per vergonya, no per res), i b) que cony fa l'IEC?

Anònim ha dit...

No sé quí és el senyor Giralt ni quin càrrec té dins l'IEC, si és que en té algún. Quan vegi al senyor Giner, l'actual president, li ho preguntaré.

marius ha dit...

Fe de errata:

Repasada l'entrevista, el nom correcte de l'entrevistat era Giner. La trama no es perfecte i demana excuses als Srs. Giralts del nom per la confusió.

Pilar ha dit...

Y un par de preguntas mas... Cuanto tienen de presupuesto al año para hacer lo que se supone que hacen? De donde sale ese dinero?