dissabte, 6 de setembre del 2008

El país que fabricava més rentadores que ningú

La corporació AYNAP S.A. té una estructura organitzativa on cada departament determina, fins un cert punt, l’orientació del negoci i la seva política comercial amb certa supervisió de la direcció de l‘empresa, que pot limitar l’activitat d’un departament si assoleix un risc excessiu, genera pèrdues o decideix dur a terme una política contrària a les normes genèriques de l’empresa. Però normalment, si un departament genera beneficis, sol disposar del vist-i-plau de la direcció general i la gerència, perquè l’empresa matriu recull una part significativa d’aquests guanys.

Fa anys, el departament IMMO, que fabricava rentadores, va incrementar-ne la producció i amb una política molt agressiva, va millorar-ne les vendes. Això va posar molt contenta a la direcció d’Aynap, s.a. perquè ingressava molts diners. Alhora per poder produir les rentadores calia maquinària i personal. La gent en part es va traspassar d’altres departaments i en part el van contractar de fora. La maquinària es va comprar a crèdit. Amb tot això, el departament de Seguretat i el de R+D (que, no ens enganyem, beneficis en forma de diners no en generen mai) es queixaven que ningú volia treballar amb ells perquè fent rentadores guanyaven més (per les hores extres, incentius, etc.).

La cosa anava de perles, el departament Immo venia rentadores a tort i a dret, cada família del país tenia una rentadora, però amb una campanya de promoció ben dirigida, van convèncer a la gent que era millor que cada membre de la família tingués una rentadora, i fins i tot la iaia que estava a l’asil, disposés d’un d’aquests enginys. Va arribar un moment que no es fabricaven prou rentadores i el que en tenia una en relatiu bon estat, li treien de les mans per un preu superior al que li havia costat. Vaja, que el personal especulava amb rentadores i les gran corporacions van crear distribuïdores de rentadores, que els deixaven uns bons beneficis. Els bancs donaven crèdits per a la compra de rentadores i qui més qui menys, estava entrampat amb dues o tres rentadores i amb els crèdits per a pagar-les. No cal dir que el preu de les rentadores es va disparar descontroladament, de forma que van arribar a ser tant cares, que els joves no en podien comprar i anaven a rentar la roba a casa dels pares, o s’ajuntaven cinc o sis i en llogaven una.

Per a Immo (del grup Aynap, s.a.), la cosa anava tant be que fabricava quatre vegades més rentadores que la competència, guanyaven més diners que ningú, la direcció del grup estava encantada i tot eren flors i violes.

Tot, tot, però, no. Alguns membres del Consell d’administració havien plantejat la saturació del mercat i que si un dia la gent s’adonava que amb una rentadora ja feia, es voldria vendre les que li sobressin, Immo no vendria ni una rentadora més i el grup es menjaria amb patates la maquinària que havia comprat a crèdit per fabricar les punyeteres rentadores. Però el Director General Sr. Schumaker i el Gerent Sr. Seblos els van assegurar que no passava res, que tot estava ABSOLUTAMENT sota el seu control i que el grup tenia unes finances tant sanejades que, tot i que la competència s’hagi començat a apretar el cinturó, AYNAP S.A. seguiria el seu procés ascendent i Immo seguiria venent tantes rentadores com fins ara. Dos dels consellers que van argumentar que el mercat es saturava, que tres empreses de la competència ja havien tancat i que encara havíem de pagar tota la maquinària, els van titllar de “contraris al grup”, negatius i irresponsables.

Com era d’esperar, les vendes de rentadores van caure a plom, Immo fabricava rentadores que no venia perquè no hi havia compradors, AYNAP S.A. va deixar d’ingressar els beneficis dels darrers anys i va haver de tancar el departament de R+D, el de Seguretat, i per tal de pagar els deutes de la maquinària, va despatxar el 30% de la plantilla de sis dels seus departaments, que lògicament van disminuir la seva producció i els beneficis del grup van minvar en la mateixa mesura. Tot i això, el Director General Schumaker seguia veient-ho clar i negava davant del Consell d’administració qualsevol problema, és més, va recomanar comprar una màquina alemanya que feia 30.000 rentadores al més, totalment automàtica, molt de fiar perquè la fabrica un amic seu.

En aquest escenari, algú contractaria el Srs. Schumaker i Seblos per a dirigir la seva empresa? Probablement no, la lògica indica que haurien d’anar a l’atur (a un atur daurat, això si).

Dons al nostre país, hi havia uns tipus que es van fer d’or construint 800.000 pisos l’any, més que França, Alemanya i el Regne Unit junts i venent-los a preus desorbitats. Tota l’economia es basava en els beneficis d’aquest tinglado i la gent que preveia que això no podia durar eternament van ser titllats d’antipatriotes. En aquest país que és el nostre, uns altres tipus, els Srs. Zapatero i Solbes van negar qualsevol vestigi de crisi fins el dia 9 de març, fins i tot després han desenvolupat una enorme riquesa semàntica per evitar pronunciar la paraula “crisi”. En aquest país, se n’aniran a l’atur 3.000.000 de persones, les que estaven entretingudes construint els 800.000 pisos, i això arrossegarà un grapat d’empreses que no feien pisos a tancar perquè els 3.000.000 d’aturats deixaran de comprar cotxes, teles i filets de vedella.

Dons en aquest país, hem tornat a contractar els Srs. Zapatero i Solbes de director general i gerent. Serem gilipolles?

8 comentaris:

Anònim ha dit...

dons si, els hem "contractat" per 4 anys més, a ells i una colla d'amics de tendències sililars.

L'hem feta bona!!!

Anònim ha dit...

sembla que si, som gilipolles. Perquè a més de contractar els mateixos que ens han enganyat, hem votat majoritàriament els responsables de l'apagada de llum, els desastres de rodalies, els que no han sabut gestionar la sequera, els que ens han enganyat una vegada i altre amb els "apoyaré" qualsevol cosa que em sembli per quedar be ara mateix, després ja en parlarem.

Anònim ha dit...

Ahir ZP va prometre encara més coses, un 6% d'augment de les pensions bàsiques (ves a saber que són les "bàsiques"), però (sempre hi ha un "però") per a l'any 2009. No diu que l'any 2009 ja s'haurà acabat la crisi? (perdó, la desacceleració) I tota aquella colla convocats per la UGT aplaudien a rabiar! Es veu que si, que som gilipolles.

cobaltina ha dit...

Molt bo aquest post! i l'elecció de noms, impagable.
Afegeixo:
Hi ha un grup que vol fer-se amb la direcció de l'empresa Aynap,SA: "Herederos de JM Ranza". Tot i que afirmen el contrari, aquests no ho haurien fet millor que l'equip Schumaker. Tanmateix, Schumaker&Cia no volen discutir sobre la crisi de l'empresa amb "Herederos...".Tampoc volen que els consumidors facin barril·la a l'oficina de reclamacions, tot i que, d'altra banda, no gosen tancar-la. La solució que se'ls ha acudit en el darrer consell d'administració és la de sempre: munten un circ just davant la secció d'atenció al consumidor. De moment és un circ de tres pistes..., si convé, ja ampliaran.
Pregunto: si el consell d'A. d'Aynap,SA ha demanat crèdit als bancs del país i aquests l'han hagut de demanar als de fora perque ja no tenien líquid... qui és ara l'amo de les rentadores????

marius ha dit...

És una bona idea, això de muntar un circ davant de l'oficina d'atenció al client. S'entretenen comentant les piruetes de la miembra Aido, de l'ajudant Garzón, del savi boig Sòria... i al final s'obliden que han anat allà per veure que poden fer amb la rentadora que van comprar i que ara no poden pagar.

I de qui són les rentadores: la resposta és la mateixa de sempre: DELS BANCS. I què faran els bancs i caixes amb milers de rentadores? Possiblement el Schumaker els ajudarà d'alguna manera, per exemple fent pagar un impost afegit al valor sobre la segona rentadora als pobres imbècils que n'han comprat tres o quatre, impost que només es podrà pagar a una oficina de La Caixa, i així com sempre...

Anònim ha dit...

Tranquis, que avui ZP parlarà al congrés del diputats sobre les solucions que té per recol.locar els 3.000.000 d'aturats.

Nada por aqui, nada por allá... ooops! un conejo sale de la chistera!

Trina Milan ha dit...

Moltes felicitats "polaqueros"...us heu superat amb aquest post...i què tal que el servidor de l'empresa es digui Timofònica SL..no és original però és el que hi ha...;-)
salut

marius ha dit...

L'altre dia, el Solbes, preguntat sobre perqué no va reconèixer la crisi abans del 9 de març va dir, més o menys textualment, que "els indicadors que en aquell moment disposaben no ho indicaven".

És precisament per això que se l'hauria de fotre fora a empentes!

Quins indicadors té, aquest home? O està voltat de gent que l'enganya? La Trama s'ofereix per assessorar-lo a un preu raonable