No he tingut ocasió encara de llegir res més del recent informe de l’IEC que algunes de les coses que han aparegut als mitjans. Sembla que una de les conclusions a les que arriba és que la ciutadania del nostre país està perplexa.
Com en alguna altra ocasió, tirem mà del diccionari –i, en aquest cas, atesa l’autoria de l’informe, del de l’Institut d’Estudis Catalans-:
“Perplex-a: Dubtós, que no sap cap a quina part, partit, etc. decantar-se.”. Lacònic, no?. Podem trobar diversos sinònims, però tots, com és natural, van en la mateixa línia: vacil·lant, indecís, irresolut, titubejant, no saber a quin sant encomanar-se,....
És a dir que si ara, poséssim per cas, hi hagués eleccions, en general la ciutadania no sabria a qui votar. (Recomano una lectura del post de fa temps “A qui votar”).
Dic en general, perquè els membres dels aparells dels partits, sí sabrien a qui votar. També els caps de llista i els que esperen, en cas de guanyar les eleccions, alguna cadira per seure i un Audi6 per anar pel món. De la mateixa manera, sabrien a qui votar els germans dels potencials consellers, vicepresidents, presidents del Parlament,.... Per tant, tots aquests, queden fora del conjunt: no estan perplexos.
Hi ha el dubte pel que fa als abstencionistes o els que voten en blanc, sigui pel motiu que sigui. Entre ells hi deu haver alguns que estan perplexos ara i molts que ja ho estaven abans.
Per tant, pel que fa a “no saber a quin partit decantar-se”, deu haver aproximadament un 50-60% de la població amb dret a vot que està perplexa ara, si afegim els perplexos anteriors, possiblement estem entre el 70 i el 80%. En tot cas, la dimensió podria ser molt i molt important.
Dit això, em faig algunes preguntes:
a) El votant del PSC-PSOE perplex, està perplex per que ara se n’adona que ZP és un bluf i un enganyador professional?. Ho està perquè el PSC diu una cosa ara i la pal·lia l’endemà?. Ho està perquè el Ministre de Treball és més aplaudit pel PP que pel PSOE?...
b) El votant d’ICV perplex, està perplex perquè veu que ICV no és altra cosa que la marca B dels socialistes?. Ho està perquè fan peticions de compareixença-interruptus?. Ho està per temes com Bracons?...
c) El votant d’ERC perplex, està perplex per la MAT?. Està perplex per votacions a Madrid com ara la llei de la dependència?. Està perplex perquè malgrat la gran influència d’ERC al Govern, tot el que flaira catalanisme –la crosta- es va lentament laminant? (Un dia podem parlar amb calma del gir lent però segur de TVC)...
d) El votant de CiU perplex, està perplex perquè no veu una oposició contundent davant la ineficàcia del Govern davant aspectes tan importants com ara l’educació, la crisi, la sanitat o els ajusts socials?...
e) El votant del PPC-PP perplex està perplex perquè no entén encara que anar contra aquí, a crits millor, és bo allà i, per tant, és bo?.
f) Tots els votants perplexos estan perplexos perquè es senten desatesos per part de la classe política en general? Per que escolten com discuteixen de temes que li són llunyans en comptes de posar fil a l’agulla davant la crisi que pateix cada ciutadà a casa seva?. Estan perplexos perquè han arribat a la conclusió que el nivell de la nostra classe política actual és tan baix que fan tot el que fan perquè, en realitat, són una colla d’ineficients que no saben què fer davant els problemes reals i greus de la ciutadania?. Ho estan perquè són els únics que s’han d’estrènyer el cinturó?.
Evidentment no sé si aquests són o no alguns dels motius de la perplexitat ciutadana ara detectada pels sociòlegs, però intueixo que sí.
En tot cas, sembla que el català emprenyat ha donat pas al català perplex. El que em causa estupor és que així com l’emprenyamenta va esvalotar la classe política, fonamentalment la dominant, que va posar en marxa tota mena de ressorts per informar que no existia el català emprenyat, ara no mogui ni una cella davant la perplexitat.
A la meva manera de veure és molt més greu tenir una societat perplexa que una societat emprenyada. Clar que a mi també em semblaria més greu tenir una societat morta que una de ben viva.
divendres, 19 de setembre del 2008
Ciutadans perplexos
Publicat per cobaltina a les 12:11
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
7 comentaris:
Jo personalment, segueixo emprenyat, no perplex. Dit això, i sense haver llegit l'informe - que el tinc des d'ahir - no sé si els sociòlegs l'han encertat amb la definició de perplexitat. Sempre ens pot arribar a quedat el dubte de les afinitats polítiques dels radactors de l'informe. Els informes de qualsevol mena (inclosos els científics o tècnics) MAI són neutres, mai.
En tot cas els ciutadans no entenem algunes de les coses que passen: el nepotisme del govern, la inflació d'alts càrregs, l'alegria en la despesa pública en temps de crisi (els Audi6 del parlament, els sous dels alcaldes, les canonades que no s'instal.len, les ambaixades arreu...), la llunyania dels problemes de la gent per la senzilla raó que ells no tenen aquests problemes... això és el que deixa desconcertat al ciutadà.
Els ciutadans no entenem que els polítics siguin gent exclosa del sistema, o aspirant de estar exclosos (un dia farem un post teoritzant sobre aquesta exclosió sistèmica). I com que estan fora del sistema (alguns només temporalment), dons els importa un pito el que passi a la gent que viu EN el sistema.
Entretant, el govern content perquè hem passat del català emprenyat (que sempre implica un cert punt de rauxa), al català perplex (que sona a resignat, que en definitiva és del que es tracta).
I aquell resultat metafòric que s'havia proposat des de la Trama (Audi 4, Catalunya 0) ha canviat a 6 a 0. La mare que els va parir!!!
Aquest pas de l'emprenyament a la perplexitat és perillós, sobretot quan sembvla que el camí continua fent baixada i no sé on anirem a parar.
Els catalans no sabem què volem ser quan siguem grans.
Que la classe política no reaccioni amb el català perplex deu ser per dues raons:
- el català emprenyat pot arribar a fer por, es pot arribar a organitzar (jo crec que no, però ells no ho saben) i muntar una mena de "pollo", tipus vaga dels tramvies del 52.
- pensen que la perplexitat és un estat temporal que els permet guanyar temps, a veure si amb la memòria històrica, o les eleccions americanes, o el 1-6 del Barça se'ls passa la perplexitat i s'entretenen amb un a altre cosa
No sé que diu l'estudi de l'IEC, tampoc me'l llegiré perquè no tinc temps, però puc assegurar que jo segueixo tant emprenyat com abans, o més.
Fins el gorro em tenen amb el finançament, la reforma de la llei d'educació, la memòria històrica, l'estatut i les seves batalletes.
Ni els voto, ni ho penso fer en un futur immediat... tampoc els importa, em consta.
Amic Jesús: Els catalans no sabem que volem ser quan siguem grans, però a Madrid si que ho sabem... serem masells. Els hi ho diu l'experiència.
Tens raó amb la baixada... no anem be. I em sap greu no poder ser optimista.
La pregunta d'un anterior post: "a qui votar?" se'ns posarà complicada quan arribin les properes eleccions. A qui votar? Mirant el panorama polític i els liders de cada formació, hom no es queda perplex,no. Es queda bocabadat!
No pot ser que cada poble té el govern que mereix... no.
Jo crec que alguns han començat a posar adjectius sense solta ni volta...preplexos..emprenyats..i si ens posem a la feina?...
au va..
Publica un comentari a l'entrada