dimarts, 13 de maig del 2008

Les coses, són el que semblen?

Fa molt de temps que segueixo la política a casa nostra com per donar per bona l’explicació que se’ns dóna sobre una determinada qüestió, fins i tot en el cas que aquesta pugui semblar versemblant.

No cal dir que no vaig nàixer així. Vull dir que aquesta és una actitud apresa a força d’anys d’experiència.

Pel que fa als nomenaments de responsables polítics i càrrecs importants en el si de l’administració, hi ha una màxima que s’acompleix moltes vegades: “a l’enemic pont de plata”. Coneixem molts exemples d’aquesta forma d’actuar. I de ben segur desconeixem molts més.

Citaré un parell de casos flagrants ben coneguts pel comú dels mortals. Perquè l’estimada Maleni va ser nomenada Ministra si no era perquè en Chaves volia treure-se-la de sobre?. Perquè Clos va ser nomenat Ministre si no era perquè ja no interessava la seva presència a l’Ajuntament de Barcelona? .

Aquests dies s’han produït uns fets que per algun motiu m’han fet pensar en la màxima suara citada.

La Sra. Mònica Terribas, gran periodista i aparentment independent, feia un bon programa de televisió: “La Nit al Dia”. Haig de confessar que no segueixo habitualment aquest programa, matino molt i no acostumo a mirar la televisió fins tard. Tanmateix, quan per algun motiu he vist i escoltat les entrevistes de la Terribas, sempre m’han semblat d’una gran professionalitat i independència. Cal afegir que és ben palès que les prepara a fons, la qual cosa contribueix al seu interès.

“La Nit al Dia” va canviar el seu horari habitual per emetre en prime-time una entrevista al president Montilla (cal dir que és una pràctica habitual en la televisió-pública-independent canviar els horaris de les entrevistes amb el president per augmentar l’audiència i que, sovint, l’esforç és debades). La vaig seguir totalment, vaig veure l’aparició fantasmagòrica a l’estil “gran hermano” del presidente Zapatero, i vaig constatar com, amb molta delicadesa però amb determinació la Sra. Terribas anava tirant endavant la seva entrevista, malgrat la tendència presidencial a anar recitant frases i arguments absolutament coneguts a base d’escoltar-los reiteradament.

Una de les conseqüències de la insistència de la Sra. Terribas en intentar tenir alguna resposta més enllà de la pamfletària va ser la seva reprovació per part d’algun membre del partit socialista. Es veu que al president només el pot entrevistar gent absolutament entregada a la causa, la Sra. Júlia Otero, posem per cas.

Fins i tot un diputat va fer una crida per treure la Sra. Terribas de la programació per la seva desafecció. Sembla que tothom ho va trobar malament, però l’única cosa que se li ha demanat a aquest diputat és que tregui el comentari del seu blog.

Què ha passat desprès d’aquest fet?, de moment l’única cosa que ha passat és que la Sra. Terribas ja no presenta “La Nit al Dia” ni cap altre programa de televisió. Hem perdut una bona periodista i comunicadora.

Espero i desitjo que la Sra. Terribas també sigui una bona gestora i que canviï alguna cosa a TVC. Em temo que als que l’han nomenada això no els importa... a mi sí que m’agradaria.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

¿Periodistas mercearios reconvertidos a resposables públicos? No me lo creo...

e. ha dit...

Hola!

Vols dir que l'han fet directora per treure-se-la del mig? I jo que creia que era més aviat en una aposta per la millora...

El cert és que sí que "perdem" una gran comunicadora; esperem que pugui fer bona feina, allà on és ara, igualment.

Per cert, felicitats per l'anterior post!

cobaltina ha dit...

E.: Únicament constato fets:

a) la Sra. Terribas fa una entrevista incòmoda
b) Determinats sectors del partit socialista la critiquen en públic –i possiblement en privat la resta- i demanen que sigui retirada del seu programa
c) La Sra. Terribas ja no presenta aquest programa ni cap altre.

I, a partir d’aquestes fets, puc fer suposicions. Sincerament no crec que el seu nomenament sigui únicament conseqüència de tot plegat. De fet el seu nom apareixia entre els possibles, fins i tot en propostes d’altres sectors no socialistes. El que passa és que de vegades les caramboles existeixen i permeten la construcció dels ponts de plata amb comoditat. Mai sabrem si la Sra. Terribas hauria estat la directora de TVC si no hagués fet l’entrevista en qüestió.

En tot cas, a partir de la seva vàlua professional, li auguro èxit. Fins i tot pot passar que sigui la millor de les alternatives possibles. Per part meva li desitjo encert en benefici de tots.

(PS gràcies pel teu comentari al post anterior)

Anònim ha dit...

Un punt de vista interessant....

e. ha dit...

Suposo que és una bona manera de treure algú del mig sense causar gaire enrenou (perquè, certament, cessar-la després de les "demandes" d'alguns, hagués estat fora de lloc).

Però em costa pensar que tot provingui de "l'entrevista" de marres. si la Terribas tenia poques afinitats, no només era entre les files del psc... perquè, gràcies a déu, cap de les seves entrevistes tenia desperdici!

cobaltina ha dit...

E.: Continuo fent suposicions i llegint entre línies. Dels teus comentaris dedueixo que sí estàs d'acord amb els exemples primers del post (Clos i Maleni). Per tant, estàs d'acord que aquestes coses passen. Em puc equivocar en aquesta suposició, igual que em puc equivocar en la resta.

e. ha dit...

Sí sí... malauradament, penso que la teva suposició és certa!

Esteve ha dit...

Doncs jo comparteixo que hi ha molts cops que ens donant aquestes situacions de desplaçar persones per beneficis dels que mannan. Peró hauríem de ser justos tots i totes que no nomes a la política passa... perquè últimament en dona la sensació que els polític son les pitjors persones del mon i la causa de tots els mals... però això donaria per un llarga i extensa discussió...
Al mateix temps sembla que tot el que passi el país sigui per les maniobres del PSC-PSOE... quan crec que la Terribes ha arribat a ser directora de la tele publica no deu fer massa gracies el PSC... imposar com a màxim responsable de la cadena publica del país una persona de la talla i el pensament que ha demostrat la Monica tarribes crec que deu fer mal i molt mal allà el carrer Nicaraugua. Per un altra banda anteriors directors de TV3 han continuat fent entrevistes els polítics i crec com ve diu aquesta noticia aixo seguira aixi: http://www.e-noticies.com/actualitat/montilla-no-es-lliura-de-les-entrevistes-de-terribas-38557.html

marius ha dit...

La prova del cotó seran els propers Telenotícies... fins ara no són uns informatius, sinó un programa de dispersió d'on el govern està pràcticament desaparegut (com en tant altres àmbits de casa nostra).

Si en 30 dies els TNs canvien per a ser alguna semblant a un informatiu, benviguda la Terribes. Si no... dons un estòmag agraït més.

Trina Milan ha dit...

Hem coincidit en el post, jo he fet un de similar a http://platxeria.blgospot.com; i les participacions van en la mateixa línia, se l'han tret de sobre o l'han premiat. En tot cas apunto com molt bé diu en Màrius que la resposta la tindrem quan als Telenotícies noti el canvi...
Salut