dilluns, 19 de maig del 2008

Telma i jo

La Sra. Telma Ortiz, a la qual no tinc el gust de conèixer i, per tant, respecte de la qual cap opinió formada, es sent assetjada per determinats mitjans. Per aquest motiu va anar als jutjats per demanar que aquests determinats mitjans no la persegueixin i que la seva vida privada sigui respectada com a tal.

A partir d’aquet fet, s’han produït discussions i opinions diverses sobre els diferents aspectes que conformen cadascuna de les cares d’un tema tan polièdric.

Així, mentre alguns critiquen la forma d’actuar els anomenats “paparazzi”, altres discuteixen a l’entorn dels drets enfrontats entre el que entenem pel dret a la privacitat versus la informació d’interès general i també hi ha els que diuen que Telma no és un personatge públic i que, per tant haurien de deixar-la estar.

Personalment crec que en molts casos aquests periodistes ultrapassen els límits d’allò que hauria de ser considerat com a professional. Tanmateix, aquest tipus de periodisme alimenta una mena de publicacions i de programes fonamentalment televisius que, tot i que ells mateixos es desqualifiquen com a mitjans informatius, han anat pujant en nombre perquè han resultat un negoci.

El públic consumidor d’aquests informatius ha anat creixent i transformant-se al llarg dels anys. A la meva manera de veure, aquest és un tema de dóna per a molt, atès que està molt lligat amb la formació i l’educació. D’altra banda, en tant que aquests mitjans constitueixen una manera més de distracció del personal, tenen, crec, llarga vida assegurada.

Confesso que particularment m’interessa zero si Telma es compra un barret o si passeja el gos. Tampoc em sembla que el coneixement detallat de la seva vida sigui una qüestió d’interès general ni que hagi d’afectar el conjunt de la població. Per tant, pel que a mi respecta, poden deixar-la ben tranquil·la.

Amb tot, sí que volia comentar el seu disgust davant la persecució dels periodistes del “tomate”.

L’argument de Telma és que ella és un personatge públic quan va a recepcions oficials, però que no ho és quan fa la seva vida. Vull insistir aquí que, pel que a mi respecta, no és un personatge públic en cap cas, però bé, ella diu això.

La vida de Telma, en tant que germana de qui és, té inconvenients. Aquest de la premsa rosa n’és un, però també té avantatges... o no?.

Algú s’imagina que Telma es quedarà mai a l’atur?, algú creu que si Telma li diu al seu cap (no sé de què treballa, però potser té un cap) que a la tarda no anirà a treballar perquè té una recepció aquest li posarà cap entrebanc?. Algú creu que mai tindrà cap problema per tenir un habitatge digne?. És més: Telma té també VISA de la Zarzuela?. Es compra els vestits per a les recepcions a càrrec meu?. El gos que es veu que passeja l’he pagat proporcionalment amb els meus impostos?.

Si la resposta a alguna d’aquestes preguntes, a totes elles o a d’altres de semblants que es poden fer, és sí, Telma té a la seva vida avantatges que accepta i servituds que ha d’assumir.

D’altra banda, és prou sabut que, en general, les persones que són centre d’interès d’aquestes publicacions formen part del tinglado. Ja sigui per interès econòmic amb la venda d’exclusives (inventades o no), ja sigui per alimentar el propi ego (ser famosos). Tampoc la Zarzuela fa fàstics a aquestes publicacions, atès que se’n beneficia. Com sinó sabríem que els components de la nostra monarquia són “sencillos i campechanos?”.

També, naturalment, hi ha els que es veuen involucrats de rebot, com potser és el cas.

Intueixo que Telma i jo tal vegada viuríem millor en una república.

6 comentaris:

Dessmond ha dit...

No entenc perquè algú ha de perdre la seva vida privada pel fet de ser un personatge públic. Em sembla molt hipòcrita determinades formes d'argumentarcions. (Ep, no ho dic pel que dius tu, eh?. Parlo sobre el que s'ha dit al respecte).
No entenc perquè, per exemple, la princesa Diana no pugui passejar tranquil·lament amb qui vulgui per Paris, pel fet de ser princesa. Encara entenc menys que es foti tal hòstia que la duu a la mort, per intentar escapar d'aquesta mena de rèmores. A ella i als que l'acompanyen. No entenc com tot això queda només en anècdota.
I, és clar, amb tanta dificultat de compresió, encara entenc menys el cas de la Telma. A veure perquè no pots sortir de casa sense haver demanar permís ni perdó?.
No crec que sigui un problema de monarquies. La sang reial que pugui tenir, per exemple, l'Ana Obregón no crec que sigui el que exciti l'eixam paparazzi. Qualsevol pot trobar-se en una situació d'indefensió escandalosa. És patètic. I no ho entenc, cony!. Simplement és qüestió de trobar-te una excussa. Encara que sigui patètica. La llibertat no s'hauria de poder remenar amb aquesta impunitat.

Anònim ha dit...

A mi el paparazzi de la premsa cardíaca, els persegueixen les Telmes per saber amb qui pren una copa o com es diu el seu gos, em fan quasi tant de fàstic com els autoanomenats "periodistes" que, amatents a qui posa el pinso al seu pessebre, miren de donar-li sempre la raó amb arguments pretesament intel.lectuals.

Dit això, si la Telma se sent perseguida pels periodistes (cosa que es pot entendre), ho té fotut. Viu en un mon (de fet, un país) on la família reial necessita d'aquesta premsa per alimentar el seus mites i la seva llegenda de "campechania i bon rotllo". Això va inclós en el sou (que no sé si té) de la casa reial i en les altres avantatges (com aquesta que es comenta de tenir la feina assegurada, una vida garantida, etc.)

e. ha dit...

Estic amb en Dessmond; la llibertat individual s'ha de poder preservar si és demanat. A mi no em val l'argument que ella pertany a la parafernàlia de la casa reial, i que per això té el "deure" de vendre cada racó del seu dia a dia a les marujes d'espanya. És més, segur que existeix aquest acord tàcit, perquè com ja heu ben dit, els hi va d'allò més bé cobrir-se amb una capa de senzillesa als personatges monàrquics... I no obstant, em sembla que s'ha de poder garantir que ningú es veurà violentat per una exigibilitat, sigui quina sigui.

Després de tot, vés no sigui simplement una altra historieta per ocupar minuts televisius i prou.

marius ha dit...

Suposo que és difícil compaginar ser una persona coneguda amb disposar de llibertat com la que busca la Telma. Potser una cosa porta l'altre i les solucions deuen ser complexes, des de l'educació de la gent, la professionalitat dels periodistes... qui sap?

cobaltina ha dit...

Els mitjans d'aquest estil s'han incrementat al llarg dels anys. Insisteixo en el meu argument que el creixement del seu consum té molt a veure amb l'educació, la formació i la distracció del personal.
Premsa d'aquest estil ha existit sempre, però el seu gran increment ha fet aparèixer mitjans de cost reduït que van a totes. Aquest són fonamentalment els que cerquen les fotografies "robades".Atès l'èxit les tv es van anar afegint amb els programes que tots coneixem.
D'altra banda moltes d'aquestes persones assetjades, en un moment o altre s'hi presten de bon grat. Ja sigui per diners ja sigui per altres interessos, com ara per exemple la imatge.
En aquest cas, com passa en d'altres, hi ha els que reben col·lateralment.Amb tot,determinades instàncies tenen ressorts. Posem per cas el primer marit de la princesa al qual sembla que ningú molesta.

marius ha dit...

El primer marit de la princesa no deu patir gaire, les coses li deuen anar força be. No hi ha silencis gratuits