dijous, 8 de maig del 2008

Cornut i pagar el beure

Aquests dies, a propòsit del finançament de les obres necessàries per al transvasament (perdó!) de la conca de l’Ebre a la del Ter Llobregat i a propòsit també de la proximitat de la data del dia 9 d’agost, sembla que límit per acordar els temes de finançament de Catalunya segons l’Estatut, de nou s’estan desfermant moltes veus.

Algunes, com és habitual, en la línia de sempre: catalans-insolidaris-insaciables-lladres-.....

Hi ha però un raonament que emergeix “sin prisa pero sin pausa” per ajornar –una vegada més- qualsevol negociació al respecte: la crisi econòmica que aconsella esperar una millor conjuntura.

És a dir, que els mateixos que fins que va acabar la campanya electoral ens deien que no hi havia problemes econòmics, que l’economia a Espanya anava de perles, que érem els campions del control de la inflació, que els problemes de les hipoteques eren allà lluny, que el ritme constructiu baixaria però no tant,... ara ens diuen el contrari. Diuen que es van equivocar –o millor encara, en Solbes no es va equivocar, qui s’ha equivocat és l’economia -. Jo em temo que no es van equivocar, sinó que ens van enganyar. Primera constatació.

No ens va enganyar tant el PP, que sí que parlava de crisi imminent. No obstant, no ens va enganyar perquè el candidat aspirava a presidir el Gobierno des de l’oposició i, per tant, no es sentia co-partícep de la situació. És a dir, que si el punt de partida fos amb el PP al Gobierno, qui no ens hauria enganyat hauria estat el PSOE. Dit d’altra manera, cadascú diu el que li surt del pito en funció dels seus interessos electorals. Segona constatació.

Ara, ja ambdós partits majoritaris d’acord en què hi ha una situació econòmica precària, els dos es posaran d’acord pel que fa a l’ajornament de qualsevol discussió relativa al finançament o a les inversions. Tercera constatació.

Des de Catalunya el president Montilla diu que “no tolerarà ajornaments ni dilacions ni subterfugis” –per cert, l’he escoltat en un tall a la ràdio i aquesta darrera paraula li va costar molt de dir-la... potser té massa consonants-. Us sona aquest no passaran?. Recordeu quan fa pocs dies deia –ell, en Montilla- que les obres del transvasament (perdó!) es pagarien amb pressupostos de l’Estat?. Perquè ho diu això el president Montilla?. S’interessa pel finançament del país?. O tal vegada veu clar que o se’n surt o ja no se’l creurà mai més ningú quan esgrimeix influència i acord amb el “Gobierno amigo”?. En tot cas, em temo que els ajornaments, dilacions i subterfugis els tindrem.. Tercera constatació (pendent de constatar).

Pregunto: què té a veure la crisi econòmica amb un finançament just?. Perquè, amb motiu de la crisi econòmica, el que cal és no variar el criteri i no, per exemple, exactament el contrari?. Doncs perquè si el que interessa és donar la imatge de que no s’atén Catalunya –que és el que interessa sempre- el millor en aquest cas és, amb una o altra excusa, ajornar qualsevol canvi. Quarta constatació.

D’altra banda, en tota aquesta discussió, tinc la impressió que constantment s’està produint una barreja de conceptes. En general es parla indistintament de finançament i d’inversions, i tinc la sensació –reconec que des de la incultura en aquest àmbit- que ambdós conceptes són, segurament, complementaris però, alhora, diferents. De fet, el que es pretén tancar el proper mes d’agost és la qüestió del finançament, no pas la qüestió d’inversions de l’Estat que estan (mal) definides a la disposició addicional tercera de l’Estatut. El cert és que els pressupostos de l’Estat no contemplen les inversions previstes per l’Estatut a Catalunya, en canvi, no passa el mateix amb Andalusia o l’Aragó, atès que els pressupostos de l’Estat per al 2008 ja contemplen el que estableixen els respectius estatuts. Cinquena constatació.

I per a què serveix el finançament? (feng-shuys i altres gilipollades –cares però gilipollades- a banda). Doncs perquè el País funcioni, perquè les escoles funcionin, perquè la sanitat funcioni, perquè la Generalitat també pugui fer alguna inversió, etc. etc. Què s’està qüestionant –quan no negant- a la ciutadania de Catalunya? Dons senzillament el seu dret a disposar d’un ordinador per cada dos alumnes com disposen els nens d’Extremadura, posem per cas. Sisena constatació.

En resum: ens enganyen en funció dels interessos partidistes espanyols; per contra del que passa a altres territoris, nosaltres estarem mal finançats, mal invertits i tard; i, a sobre, que sigui ben palès que no mereixem ni el que “ens donen”.

D’això se’n diu cornut i pagar el beure.

11 comentaris:

cobaltina ha dit...

Respecte de la sisena constatació, recomano la lectura de l'article d'avui d'en Puigvert a La Vanguardia. Pag. 14

marius ha dit...

Val a dir que ho tenim cru... digui el que digui en Solbes, digui el que digui el Zapatero (embuster convulsiu) i digui el que digui el Montilla, cal escoltar els "varons" del PSOE.

Felipe ha dit que ara no és el moment de tractar el tema del finançament de les comunitats, el Guerra ha dit si fa o no fa, el mateix. El Chaves (president del PSOE i d'Andalucia) ha dit que de tocar els calers que reben allà, ni parlar-ne, i el mateix ha dit el president d'Extremadura i de Galícia (tots del PSOE).

O sigui que les comunitats "del subsidi" - naturalment - han dit que de tocar el que ara reben, ni parlar-ne.

I aqui ens ha de defensar el "mudito"? Com sempre: cornuts i pagar el beure!

Anònim ha dit...

El Zapatero, o està totalment desinformat (que també podria ser) o menteix tant com parla: o sigui que no hi havia crisi (desacceleració) fins el 9 de març?

Anònim ha dit...

el finançament just vol dir replantejar la distribució, de poc, de molt, del que sigui. Res a veure amb la crisi (que encara es veu que no existeix)...

Però de moment seguirem pagant el beure... i els subsidis, i la T4, i les autovies de tot arreu, i el concert dels vascos i navarresos, i els sindicats...

Ara, un dia ens hauriem d'aturar a pensar quant ens costa l'adminsitració de casa nostra: govern autonòmic, consells comarcals, diputacions, ajuntaments... i en què es gasten els quartos tota aquesta superposició d'administracions.

Anònim ha dit...

per les ràdios van sortint els varons del PSOE (i els del PP, no us penseu, que en això van a la una), dient que no s'ha de parlar ara de finançament, que en tot cas, el que sigui s'ha d'acordar per unanimitat (o sigui que hi han d'estar d'acord les comunitats "del PP" i dels del subsidi). I que l'important és la igualtat de drets i deures dels ciutadans de totes les comunitats.

Toma ja! O sigui, que igualar les prestacions (això deuen ser els drets) entre comunitats és l'objectiu?. Molt be, dons veiem que podem fer per deixar de pagar peatges (abusius), a veure si podem posar un ordinador per cada 2 alumnes a classe, igualar els preus de l'habitatge uniformement a tot arreu... quan això estigui assolit, tots els espanyols tindran els mateixos dret i prestacions, entre tant, com diu cobaltina, uns cornuts i els altres a beure de franc.

Anònim ha dit...

molt bon post... m'agrada!

Anònim ha dit...

La financiación autonómica, una vez más a cuestas... ya sabes que mi punto de vista no se centra en si Cataluña es más o menos egoísta. En realidad todo se reduce a si eres o no una Comunidad rica. El caso es que Cataluña lo es. Y por eso, en justicia, pide gestionar en función del poder recaudatorio y la generación de activos. Andalucía, que no lo es, pide que su financiación se base en función de la población. Siendo la más poblada, no es de extrañar. Lo que sí es de extrañar es que los Estatutos de Autonomía fijen el modelo de financiación del Estado. Y que fijen modelos distintos. Si la recaudación se produce en los mismos términos y se reparte en diferentes formas, ¿cómo puede aguantar el sistema? Pues simplemente no puede, y eso es lo que ha dicho Solbes. Que en situaciones de superávit todo el mundo puede tener lo que quiera, pero con las crisis, cuando no hay nada que repartir, ni con un modelo ni con otro. Mucho más cuando la evidencia se hace visible, y los ricos empiezan a pactar. Así Montilla pasa de Chávez y se asocia con Camps. (Tranquilos, que Aguirre para dar ejemplo se asociará con Barreda o Touriño.) Unos pactos que separan a los ricos de los pobres, los que ingresan y los que sólo sacan.

Qué ganas tengo de que publiquen las balanzas fiscales.

cobaltina ha dit...

Màrius, Josep i l'Esparver. D'acord
Anònim, també d'acord... ha,ha!
Ramon Guaita. Tens raó. Pensa que el pressupost actual de la Generalitat és gairebé el doble del del 2003. En canvi la inversió que fa directament la Generalitat és entre 500 i 600 milions d'euros inferior. Com es gasta la resta?
Ottinger. Sé que no dubtes de la generositat d'alguns. En canvi, trobo reduccionista dir que tot es redueix a si ets comunitat rica o no. Perquè què és una comunitat rica? Segons un informe intern del Ministeri d'Economia del qual avui se n'ha fet ressò algun mitjà, l'any 2005 els ciutadans del País Basc van rebre 5.286 euros, els de Navarra 4.156, els d'Extremadura 2.372 i, encara per sobre dels 2.000 trobem Cantàbria, La Rioja, Astúries, Aragó, Galícia, Castella i Lleó, Andalusia i Castella La Manxa. Catalunya es troba en 12a posició amb 1.950. Pots dir-me quina d'aquestes comunitats és la rica?.

Anònim ha dit...

Los ricos y pobres los veremos en breve. Espera a la publicación de las famosas balanzas fiscales. (Algo adelantaron en aquel informe de la Fundación BBVA, acuerdate.) En cualquier caso, ya sabes que me refiero a lo que cada uno aporta al sistema.

cobaltina ha dit...

Ottinger: el que passa és que la discussió no és tant qui aporta més, sinó com es distribueix l'aportació comuna desprès. L'Estatut fa més d'una referència a la solidaritat. Hi ha aquella història del pollastre: dos persones, un pollastre, se'l menja un d'ells i l'estadística diu que toquen a mig pollastre per cap. Jo faria un retoc: dos persones, una cria un pollastre i se'n menja 1/4, l'altra persona se'n menja 3/4, el que vol la primera és, com a mínim, poder menjar-se'n mig.

Esteve ha dit...

jo encara em pregunto que cony fem amb espanya...
Perdoneu la meva simplicitat... però lluny de partidisme no crec que sigi un bon negoci seguir sent espanyols... i això no vol dir deixar de ser solidaris amb la RESTA DEL MON!...