dijous, 30 de novembre del 2006

Poloni 210

Llegeixo esparverada com s'ha magnificat la troballa de material radioactiu a dos avions de British Airways. No han especificat on dels avions ho han trobat, què hi han trobat ni en quines quantitats. Això sí: quedi ben claret que els malos sempre van amb avió abans de cometre totes les seves atrocitats malvades.

Ens presenten com evident que trobar restes radioactives en avions que alguna vegada han fet la ruta Moscou Londres té relació directa amb l'enverinament de l'espia rus.

L'espia rus va ser enverinat amb Poloni 210, que es desintegra bastant lentament emetent partícules alfa. (Llegia a El País que el P210 té una vida mitja de 136 dies, "Esto significa que cada 138 días se desintegra la mitad de la partícula". Sense comentaris...) Les partícules alfa viatgen molt pocs centímetres a través de l'aire, de manera que no és potencialment perillós a no ser que s'ingereixi. Les partícules alfa poden fer estralls en impactar amb les cèl·lules dels òrgans, això és el que li va passar a l'espia rus en qüestió. A part d'això, segurament el poloni en algun moment de la seva cadena de desintegració també emet partícules gamma (rayosequis, perquè ens entenguem), cosa que com a molt pot activar alguns dels àtoms que hi ha a l'aire, però aquest rastre desapareixeria en poques hores. Vull dir que perquè es detectin restes radioactives caldria que hi quedés poloni, a l'avió.

Total, que el que la poli comença a investigar sobre l'assassinat per enverinament són els avions que van de Moscou a Londres? I a sobre hi troben restes radioactives? A més, diuen que les restes són allà des d'abans de l'enverinament (perquè els avions van fer aquesta ruta força abans), i per tant, les restes han de provenir de qui ho transportava, no pas d'algú que posteriorment estigués en contacte amb en Litvinenko.

Jo m'imagino una mena de Mr.Bean o de Homer Simpson portant un flascó de material radioactiu a l'avió amb una ampolleta que vessa i neteja la taca del seient amb la corbata de la hostessa, o una capsa que se li obre i li cau tot de pols per terra i ho recull amb el barret de la senyora que va al seu costat. Perquè sinó no m'explico que algú transporti Poloni 210 en un avió i en deixi restes.

A més a més, com que el poloni també emet gamma, si els malos que portaven el poloni a l'avió ho van entrar a la cabina amb l'equipatge de mà, els polis que miren amb raigs X les maletes haurien d'haver vist una cosa molt brillant a les seves pantalles. A no ser que el poloni anés recobert amb plom i ben segellat. I si anava ben segellat, com pot haver-ne quedat cap resta a l'avió? I si les restes s'han trobat a la bodega, per què demanen als passatgers que es posin en contacte amb la companyia i amb les autoritats per comprovar que no estan contaminats? (us juro que ve al diari un número de telèfon de la Gran Bretanya per trucar).

O és que tot plegat només forma part d'aquesta campanya de psicosi col·lectiva? No serà que és una manera més de reforçar l'argumentació de la seguretat que ha portat els darrers mesos a la bogeria de la reglamentació sobre el transport de líquids? Paraules com radiació i radioactiu fan por i per això les utilitzen, conscients que la majoria de la població no sap de què li parlen?

Ah, i el detall que hagin trobat restes en dos avions és fenomenal. Clar que sí. El que va sobrar s'ho van emportar cap a casa, tu, que mai se sap. Això sí, en les mateixes condicions, l'ampolla sense tapar, el trajo tot arrugat i fumant a la cabina de l'avió.

7 comentaris:

Esteve ha dit...

Tremendu! el millor de tot es imaginar-se el paio amb el poloni 210... fent de MR Been!

Ja ho deia el poeta del carrer, es pixant a sobre i ens diuen que plou!

Anònim ha dit...

Al parecer, y según me cuentan, en la prensa francesa, y parte de la inglesa, ya están diciendo que Putin no ha sido, que es cosa de otro político ruso (no recuerdo el nombre) y que es parte de una conspiración contra el Presidente ruso.

Anònim ha dit...

En la física nuclear y atómica, el periodo de semidesintegración, también llamado vida mitad, semivida, hemivida o simplemente periodo, es el lapso necesario para que se desintegren la mitad de los núcleos de una muestra inicial de una sustancia radiactiva. Se toma como referencia la mitad de ellos debido al carácter aleatorio de la desintegración nuclear. Hay que evitar confundirlo con la vida promedio o vida media, que representa el promedio de vida de un núcleo.

No cal confondre, doncs, al personal.

Detritus

eva ha dit...

Detritus, no sé si entenc el sentit del teu missatge...
No pretenia confondre el personal en citar les paraules escrites a El País, al contrari! Pretenia posar de manifest la completa ignorància que tenen del tema, i per tant, la poca credibilitat que ens ha de merèixer la informació que ens arriba a través del diari.
Vull dir que tant si amb vida mitja volien dir vida promig com si volien dir semivida (de fet, la diferència és multiplicar pel logaritme de dos), EN CAP CAS té cap sentit dir que es desintegra la mitad de la partícula, que és una completa barbaritat...

Ottinger, no sé res de política russa... però sospito que aquí hi ha un merder molt més gran del que ens estan ensenyant. De moment a nosaltres ens maregen la perdiu amb el poloni radioactiu...
Avui ja sentia a les notícies que les autoritats mèdiques estan advertint a la població que no vagi a urgències a fer consultes sobre aquest tema, que el risc és molt baix i que s'adrecin al metge de capçalera. Ara m'imagino el metge que té 8 minuts per pacient, i que entra una persona amb suor freda "Doctor, estic contaminat de poloni?"...
En lloc d'estetoscopi, als metges ara els hauran de donar un comptador Geiger!

marius ha dit...

Nois, un dia fora de Barcelona i m'heu trepitjat un magnific post que volia penjar amb el títol de POLONI210. Però, en fi, també al far west guanyaven els més ràpids.
Jo volia posar de manifest l'enorme bestiesa que ens està contaminant (ens estan contaminant, per ser exactes). O sigui, hem de portar en una boseta transparent la pomada pels hemorroides i la pasta de dents, ens fan treure les sabetes, el cinturó i l'abric per passar un suposat control de seguretat... i ara ens diuen que uns tipus (el símil del Homer Simpson és fantàstic) han passat Poloni210 (que a les pantalletes dels segurates hauria d'haver encés TOTES les llum vermelles) i que, a més, han contaminat els avions de no-se-sap-què (la ignorància dels periodistes és sobèrbia). I per acabar de fer-nos por ens diuen que anem al metge si tenim mal de panxa, que truqeum a un número de telèfon d'UK.
En un post anterior ja es va comentar la impressió que causa aquest pànic que ens estan intentant transmetre i que, a la meva manera de veure (i d'altre gent) no té altre finalitat de causar pànic (això, en realitat és la definició de torrorisme) i fer-nos, a tots plegats, més submisos a un poder que vigila per nosaltres tot fent a la guerra als terroristes.
Qui és terrorista? Segons el diccionari, aquell que causa terror.

Efectivament, se'ns pixen a sobre i ens volen fer creure que plou.

PS Se m'acut que aquesta notícia, convenientement amplificada podria causar en el personal por a volar, si fos així, les companyies reduirien els ingresos i, ràpidament, trucarien a palau (el palau de cada cas) i s'acabaria la broma.

Anònim ha dit...

Aquesta notícia em recorda molt i molt el pànic de l'antrax (algú n'ha sentit a parlar més?) o l'oportú descobriment per la poli anglesa que uns terroristes (quins, quants, d'on, com ho van saber?) estaven a punt de fer petar avions amb un explosiu líquid. Resultat, més control als aeroports, els líquids en una boseta, limitats a 100cc, ens hem de mig despullar als controls de seguretat (efectuats per companyies privades, no t'ho perdis!).
I ara ens espanten amb la radioactivitat (que és una cosa que la gent no enten, però fa molta por). No sabem on, què, com... però a 24 avions han trobat radioactivitat.
No hauria de dimitir el responsable de seguretat de British Airways? I el ministre del que sigui?.
Això si, immediatament d'haver llençat la notícia que espanta, els responsables de la cosa ens fan saber que tranquis, que no passa res, que no anem a urgències i, sobre tot, que no deixem de volar (no sigui cas que toquessim la butxaca que no toca).
És increible el terrorisme informatiu que estan utilitzant els governs! Perquè ens espanten? Per fer-nos més submisos? Més beneits? Però si ja ens tenen agafats pels collons... que més volen?
Jo, francament, estic molt espantat, no pels explosiu liquids, ni pel Poloni 210. Estic terroritzat per la política desinformativa dels governs, pel terrorisme informatiu i pels bruitals controls de suposada seguretat que ens porten a un(s) estat(s) policial(s).

Anònim ha dit...

Lo mejor de todo es que te dicen que pases por el hospital por si acaso pero que nada malo puedes tener. ¿Entonces si no hay herida para qué poner la tirita?

Estas historias de espías...