dimarts, 13 de novembre del 2007

Tinc ganes d'una nova campanya electoral

Al meu municipi, com en tots els de l’Estat, es van fer eleccions municipals el passat mes de març.

Els carrers, com sol passar en aquestes circumstàncies, van quedar plens de cartells amb la fotografia dels candidats.

Alguns d’aquests cartells els trobem en tanques publicitàries de pagament que els partits lloguen per un temps determinat. En acabar la campanya o poc després, que el comptador corre, els anuncis amb eslògans, fotos, etc. queden coberts per la publicitat habitual i allà on ens explicaven que ara tot anirà millor gràcies a l’esforç, la voluntat i el treball , de tal o qual partit i/o persona, ara ens diuen que tot anirà millor, però, aquest cop gràcies a l’esforç, la voluntat i el treball d’una empresa o d’un banc. En el segon dels casos queda clar explícitament que, si vols la felicitat, has de pagar alguna cosa. En el primer queda implícit que pagaràs tan si vols com si no. També hi ha alguns cartells electorals que han quedat substituïts per altres que diuen mentides –com ara que l’AVE arribarà tal data-.

N’hi ha altres de cartells electorals que no són de pagament. Són aquells que els municipis autoritzen a emplaçar, amb motiu de les campanyes, en fanals i altres verticalitats urbanes. Solen mostrar la cara somrient del candidat, amb un fons de color adequat segons el publicista de torn, que creu que els votants d’un o altre partit són més proclius a determinats pantones vés a saber en base a quin llibre de psicologia que han llegit.

Aquests cartells acostumen a ser instal·lats per una empresa que suposem que paga el partit i, passat més o menys temps –val a dir que normalment més, que aquest cop van a preu fet i no corre el comptador- , són retirats habitualment per la mateixa empresa.

Al meu municipi n’hi ha si més no un d’aquests cartells encara.

La seva policromia ha esdevingut pràcticament inexistent a base de sol i –malgrat poca- pluja. Actualment el candidat i el seu entorn són un degradat de taronges i vermells que fan pena.

El millor de tot és que aquest és precisament el candidat que va guanyar les eleccions al municipi i, per tant, crec que hauria de ser el més interessat en tenir neta la població.

Atès el temps transcorregut, intueixo que tothom ha oblidat el cartell. Ni el candidat ni segurament cap bon amic seu, deu passar per allà i no l’avisa, i l’empresa que el va penjar, s’ha oblidat d’aquest cartell.

A mi m’agradaria que el despengessin ja. Em fa basarda veure com ha decaigut el candidat des de que és alcalde i encara me’n fa més veure el poc interès del nostre ajuntament per la zona en qüestió. Cal dir que no és d’allà d’on surten la majoria dels seus vots, però no crec que això tingui res a veure amb la deixadesa municipal.

Penso que quan torni a haver campanya electoral es reiniciarà la maquinària propagandística dels partits i veuran que es van deixar un cartell i l’hauran de canviar perquè la cara –o, (per allò del llenguatge políticament correcte, que ningú malpensi) el cara- serà una altra –o un altre-.

Per això tinc ganes d’una nova campanya electoral.