divendres, 6 de març del 2009

Sentiment Nacional

“La nació és un sentiment, una nació com Espanya és una comunitat de sentiments” ha dit el Sr. José Bono.

Hi ha persones que, com el president del Congrés Sr. Bono, pensen d’aquesta manera. El Sr. Bono, a partir d’aquest pensament ha dit més coses. Ha dit que no entén com hi ha “tontos” (sic) que per parlar d’Espanya parlen de l’Estat Espanyol (*). Això li molesta, al Sr. Bono perquè per a ell Espanya, al marge de connotacions administratives o polítiques, és la seva Nació.

Com a ell –que és i no se n’amaga, PSOE-PSOE- al Sr. Joan Ferran Serafini, diputat al Parlament de Catalunya, que és PSOE-psc, li molesta que a TV3 es parli de Països Catalans o de la península Ibérica. Això forma part del que ell en diu “la crosta”. No cal reflexionar massa per concloure quin és el referent nacional del Sr. Ferran.

Hi ha altres persones, entre les quals m’incloc, a les que els molesta que quan es parla de Catalunya es parli de la región autónoma o de la comunidad autónoma. Per a aquestes persones Catalunya, al marge de connotacions administratives o polítiques, és la seva Nació.

El Sr. Bono, que s’ha expressat d’aquesta manera recentment durant un acte d’una associació taurina, també ha dit que no entén perquè algú s’ofèn si de les corrides de toros se’n diu la Fiesta Nacional, perquè són això, la Fiesta Nacional, no pas la Fiesta Estatal.

Hi ha altres persones que no entenen que hagi problemes perquè de la bandera, l’escut o la Diada de Catalunya es digui la Bandera Nacional, l’Escut Nacional o la Diada Nacional, perquè són això, nacionals, no pas autonòmiques o regionals. Per a aquestes persones també “la nació és un sentiment”.

Entre el primer grup de persones i el segon hi deu haver moltes de diferències, jo n’apuntaré dues:
(1) El segon grup no pretén que el primer s’hi integri si no vol. El primer grup tampoc pretén que s’hi integri el primer, el que pretén és anul·lar-lo.
(2) Curiosament, només el segon grup forma part del que al conjunt de l’Estat Espanyol es coneix com a “nacionalistes”
____________________
(*) Algú entès en la matèria em pot dir si existeix alguna psicopatologia que faci que algú digui correctament “estado” i tot seguit “ Ejpaña”?

2 comentaris:

marius ha dit...

Al PSOE se li va caient la màscara de l'Espanya plural. Els veurem pactar amb el PP a Euskadi, ja han desactivat una part del "nacionalisme" català (ERC té estòmac i són agraïts) i veurem coses encara més curioses en poc temps: hi ha un estatut al constitucional, pactes d'estat amb el PP... veurem, veurem...

Anònim ha dit...

Estaria be trobar una definició de "nacionalista" des de diverses òptiques: des de Madrid, des de la perifèria, des de l'Estat espanyol (Ejpaña per alguns)... sortirien resutats ben curiosos