diumenge, 29 de març del 2009

El canvi d'horari i l'estalvi energètic

És cosa de cada any, dues vegades a l’any canvien l’hora i toooots els diaris, teles i ràdios repeteixen com un periquito l’estalvi que això representa: una burrada de milions per a l’estat i uns 7 o 8 euros al mes a casa nostra. Ni un sol periodista, ni un sol editorial, ni un sol tertulià posen en qüestió aquesta ximpleria que té lloc dos cops l’any, com els solsticis, com la migració de les orenetes... com si no s’hi pogués fer res.

I com cada any, sento una necessitat imperiosa, que ve de molt endins i que m’empeny a escriure un post. No per res, només per recalcar (una vegada més) les limitacions intel·lectuals i el nul esperit crític d’un elevat percentatge dels anomenats periodistes (quan en realitat, amb sort, arriben a ser redactors de notícies d’agència).

A veure, com cada any repetiu amb mi: 

a) l’estalvi no és de l’enllumenat públic, que s’acciona amb uns sensors de llum ambiental; 

b) l’estalvi no és l’enllumenat d’empeses, oficines, etc., que està encès les mateixes hores; 

c) l’estalvi no pot ser dels electrodomèstics de casa, que engeguem exactament les mateixes vegades i amb idèntica durada (rentadora, rentaplats, planxa, TV, ordinadors...); 

d) l’estalvi no pot ser el consum empresarial (incloent l’industrial), que funciona exactament les mateixes hores, sigui l’hora que sigui. 

O sigui que amb sort (si ho analitzeu amb compte, ni això), amb sort deia, l’estalvi només està en l’enllumenat domèstic, els llums de casa nostra.

Dons feu una repassada a casa a veure quantes bombetes teniu i quantes n’engegueu al matí i al vespre. Suposem una potència promig de 60 W això si no les teniu de baix consum), posem que en tingueu 4 d’engegades al mateix temps i que amb aquest canvi d’horari estigueu uns 30 minuts menys amb les llums enceses: això dóna un estalvi de 

4 bombetes x 0,5 hores x 0,060 kW x 30 dies = 3,6 kWh mensuals. 

El cost del kWh és 0,110741 euros, la qual cosa dóna un suposat estalvi de 0,40 euros el mes. Mireu la darrera factura de la llum de casa digueu-me si això justifica les molèsties que el canvi d’horari representa?

O només estem marejant la perdiu i entretenint el personal? 

3 comentaris:

cobaltina ha dit...

Les persones acostumen a "fer vida" quan és de dia i a dormir quan és de nit. Les hores de llum solar són les mateixes, únicament que desplaçades. Per tant, crec que d'estalvi res de res. No sé si hores d'ara, quan ja fa molt de temps que és vigent aquesta tonteria, serveix per distreure el personal. En general ara ja tothom parla d' "allò del canvi d'hora", com un costum més. El que passa és que fer ara marxa enrera i dir que no servex per a res, deu costar molt als impulsors de l'estultícia.

Anònim ha dit...

dons si que ens tenen entretinguts. La pregunta és: - perquè?

Ramon Ubach ha dit...

L'altre dia a Público hi havia un informe dient que l'estalvi d'energia era menys del 2% del que deia el govern. O sigui, uns càlculs menys optimistes que els que presenteu vosaltres. I Público és poc sospitós d'anar contra el govern del PSOE.