La darrera crisi de l'aigua (antigament anomenada sequera) ha mostrat tenir alguns aspectes positius, i és que en aquestes situacions que el govern s'atabala, es filtren notícies aclaridores que en condicions normals mai veuen la llum. La Trama, sempre al servei del ciutadà, ha llegit els diaris i ha escoltat les ràdios i mireu-ne els resultats:
Punt 1: l'ajuntament de Barcelona ha tancat les fonts per estalviar aigua. Perquè?, si totes funcionen amb un circuit tancat. Dons, NO. El 60% de les fonts de Barcelona llencen l'aigua que hi raja. Curiós, oi?
Punt 2: com que el metro passa per sota del nivell freàtic, cal bombejar aigua que s'hi filtra. Al cap de l'any es llencen al mar 3 Hm3 d'aigua quasi potable. Perquè no s'usa?
Punt 3: les plantes de tractament d'aigua residual del Besòs, del Llobregat i de no sé on més, llencen l'aigua al mar. Ara es planteja que la de Llobregat bombegi l'aigua riu amunt... a la potabilitzadora? Nooooo! Que està prohibit per llei. Al Llobregat i d'allà ja la captarà la potabilitzadora. Surrealista!
Punt 4: les pèrdues d'aigua potable de la xarxa de distribució arriben al 20% (al menys això diuen males veus). Si més no, a Badalona es perden milers de metres cúbics diaris. Algun suggeriment per evitar-ho?
Punt 5: el consum d'aigua "de boca" (o sigui, la que surt per l'aixeta de casa) és entre el 15% i el 5% del total del consum. Però en l'anomenada "nova cultura de l'aigua" només es proposa que estalviïn els ciutadans. No podem regar de manera més eficient els camps? No podem optimitzar el consum industrial? Tot l'estalvi ha de ser tancat l'aixeta al rentar-nos les dents?
Punt 6: a partir del 2009 els polígons industrials de Zona Franca faran servir aigua freàtica. O sigui, que fins ara (i un parell d'anys més) estan fent servir aigua de la xarxa potable. Res a dir, es comenta tot sol.
Punt 7: No ens amoïnem pels camps de golf ni les pistes d'esquí que fan neu artificial (que es fa amb aigua, per cert), perquè fan servir aigua reciclada (no se sap ben be d'on). Però l'aigua reciclada, no és aigua?
Podríem afegir més punts, però 7 ens ha semblat suficient, sobre tot per la coincidència amb un número bíblic (com les plagues, entre altres). Tot plegat resulta prou il·lustratiu de la gestió que se'n fa del "tema de l'aigua".
Podem afegir una vuitena plaga, formada per una invasió de curioses bestioles com la que fa de conseller de Medi Ambient (i habitatge, no ho perdem de vista), que li creixen les estaques (miracle!), no el deixen muntar un tub desmuntable a la capçalera del Segre, la ministra li diu que calli fins passat les eleccions i després el deixa amb el cul a l'aire, ara s'empassa el gripau del NO-transvasament de l'Ebre i ha de sortir a fer el paperot amb la ministra i el "mudito".
Personatge aquest darrer que estava callat perquè el seu fort era la gestió i no les discussions identitàries. Dons ja tenim un problema de gestió i no sembla que destaqui per la seva eficàcia.
I és que cadascú dóna pel que dóna...
dimecres, 16 d’abril del 2008
La crisi de l'aigua
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
7 comentaris:
Una de les aportacions més significatives de la sequera deu haver estat l'enriquidor devat sobre el significat de la paraula transvassament.
I és que les aportacions culturals de la classe política no tenen preu...
i els que tenim no donen per res...
Una coseta: a la facultat teníem un professor que treballava a TMB, i ens va explicar que l'aigua del nivell freàtic es fa servir per regar parcs i jardins. Ara bé si, malgrat tot, encara sobra aigua d'aquesta i la llencen al mar, això ja no ho sé...
Bravo pel post, nois! Dos comentaris:
1) A Barcelona l'aigua freàtica no es fa servir per regar. Abans sí, ja fa temps que no
2) El primer que caldria canviar és el sistema de rec. O sigui, primer que dexin de regar per inundació, que és exactament la manera com es rega (!). I després que ens tanquin l'aigua de la dutxa
De todos, el más importante es el punto 5. ¿Por qué siempre se criminaliza el consumo humano y no el industrial o el agrícola? La industria y la agricultura se lleva gran parte del dinero público en subvenciones por producir y ese monto no se emplea eficientemente en el uso del agua hasta que les obligan por problemas de sequía. Y cuando les obligan les dan más subvención y más ayuda para recuperarse de la inversión y superar el problema.
Pues bien, yo he decidido dejar el grifo abierto mientras me lavo los dientes hasta que alguien me suelte 20€ cada mañana por las molestias. Y si me obligaran sin subvención, propongo una huelga de lavarse los dientes y una suelta de dentífrico en la plaza del pueblo. ¡Se van a enterar!
esparver: tens raó, fins i tot l'IEC (tant fidel a qui els paga) a aclarit el significat de la paraula "transvassament"
Pagès: si, és el que tenim, però fa pena (heu vist l'entrevista de la Terribes al mudito?, pues això)
Lillo: en Joan Arnera respon a la teva qüestió, jo també estic convençut que no es fa servir. De fet un dels operaris de rec em va assegurar que l'aigua era de la xarxa i per demostrar-ho en va veure directament de la mànega.
Joan Arnera: fa temps que des de la Trema s'ha dit que caldria fer més eficients els sistemes de rec, actualment per immersió. Però...
Situacionista: cuanta razón tienes! En general se trata de culpabilizar al ciudadano y tenernos asustados: el terrorismo, la sequí, el cambio climático... y mientras pasa lo que pasa.
M'agrada llegir reflexions tna intel·ligents.
Publica un comentari a l'entrada