divendres, 11 d’abril del 2008

Textualment

El Govern ha d’actuar amb un criteri polític i un capteniment institucional caracteritzats, essencialment, pel rigor, la cohesió, la serietat, la solidesa i la determinació. I no ho està fent.

El Govern ha aconseguit que es fixin les condicions tècniques i legals per donar resposta a una realitat social i de mercat en relació a les emissions de TV3 al País Valencià. I tots sabem com està el tema de les emissions de TV3 al País Valencià, però és clar que deu ser culpa del PP que mana allà.

L’anterior tripartit va posar la data del 2008 per a la total implantació de la TDT, abans que en cap altre lloc d’Espanya, deien cofois. Estem al 2008 i actualment, i per seguir amb la racionalització i enfortiment del sector, el Govern està impulsant el trànsit a la TDT. Ara no parlem de dates.

Pel que fa a les relacions intergovernamentals Estat/Generalitat, durant el primer quadrimestre de l’any 2007 s’han constituït les tres comissions entre Estat i Generalitat que preveu d’Estatut. El seu funcionament ha assolit una bona velocitat de creuer, de manera que podem dir que hem entrat en una fase de negociació. No està mal, tenint en compte que al primer quadrimestre del 2008 encara estem en la mateixa fase... o tal vegada hi ha més comissions?

El Govern havia d’arribar a concretar amb el conjunt de les forces polítiques una proposta per discutir i assolir grans acords en tres dels àmbits fonamentals en la construcció de la Catalunya dels propers quinze o vint anys: l’habitatge, la immigració, la recerca i el desenvolupament tecnològic i científic. A aquests tres àmbits es va afegir una altra prioritat del Govern, a proposta del cap de l’oposició (no és cap errada, és una prioritat del Govern a proposta del cap de l’oposició): les infraestructures. En tots aquests àmbits (...) hem de ser capaços d’assentar solucions estables... Bé, posem per exemple les discussions sobre les solucions a la sequera.

Segons el Govern, l’objectiu d’aquest acord nacional és assolir consensos bàsics i criteris compartits pel desenvolupament de les infraestructures de comunicacions, transport i telecomunicacions, així com les infraestructures de distribució d’energia, de les hídriques i de les mediambientals. Totes les notícies que ens arriben a l’entorn del desenvolupament d’infraestructures, abonen que anem pel bon camí.

Pel que fa al pressupost previst per al 2008, el Govern afirmava que la xifra d’inversió s’acosta dels 6.000 milions d’euros... la Generalitat invertirà doncs 715 € per habitant. Llàstima que gairebé 50.000 habitants es quedaran sense la seva part d’inversió en infraestructures atès que la que els pertocava s’ha exhaurit adequant al feng shui i altres subtileses la seu del despatx del Sr. Saura.

Com tots sabem, el Govern no té problemes de cohesió, cap divergència pel que fa a la MAT, el quart cinturó o l’aigua del Segre. El Govern de Catalunya és molt més que un govern de coalició conjuntural. El Govern de Catalunya és un Govern d’Entesa. Comparteix la unitat des de la diversitat. I no enten una unitat que sacrifiqui la pluralitat, ni una diversitat que no faci possible la unitat.

La culpa de que no ho sembli deu ser d’això darrer que cadascú interpreta com li sembla o bé de l’agnosticisme recalcitrant, que de vegades aniria bé una consulta a la cúria eclesiàstica, que tenen més clar el tema de la trinitat, per aclarir que tenim un president i no tres. Tenim un Govern i no tres.

El Govern té clar que és temps de respostes (...) te l’obligació de treballar per a les respostes. Ara bé, no sé si té clar qui ha de fer les preguntes, ja que al mateix temps procura no ser presoner dels estats d’ànim ni de les mil i una incidències que es produeixen a la nostra societat. Així, doncs, el que farà el Govern és fer les preguntes: pertoca plantejar a la societat les grans qüestions estratègiques per al futur col·lectiu de Catalunya corresponents a les respostes que ja té i prendre les decisions adequades , deixant de banda aquelles qüestions estratègiques per al futur col·lectiu de Catalunya per a les quals encara no hi ha decisions adequades.

Tanmateix, lluny de discussions nacionalistes, el Govern acompleix la seva paraula de prestar especial atenció a les polítiques socials i d’esquerra perquè un govern que no inverteixi de manera preferent en les persones i les famílies, en la reducció de la pobresa (...) és un govern que s’allunya de l’objectiu principal: garantir la dignitat, els nivells bàsics de benestar, l’autonomia i la llibertat dels ciutadans als quals ha de servir. Acabo de llegir que la UGT ha preparat un informe que, suposo que entre d’altres, conclou que un de cada cinc catalans viu en condicions de pobresa.

En rigor, aquest post hauria de tenir dues signatures: tot el text ressaltat en negreta correspon textualment al discurs del president de la Generalitat de 26 de novembre de 2007: “Un any de Govern d’Entesa”.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

això si, tot va be (el país va bien, com deia aquell), el govern està més unit que mai i els problemes s'arreglen tots sols.

Anònim ha dit...

a tot això, una pregunta: quant ens costa aquest govern? càrregs de confiança, obres "internes", promoció i autobombo...? Quant ens costa?