divendres, 8 de febrer del 2008

El burro català i l’aigua del Rône

Un dia d’aquests, per la ràdio, vaig sentir un polític d’ERC o Iniciativa (lamento no recordar-ho però era molt de matí i no vaig retenir ni el nom de l’il·lustre dirigent) que explicava que el projecte de transvasament d’aigua del Rône era “de dretes” (us ho asseguro, ho va dir), i que era una obra “de ciment”, insostenible i poc ecològica (això em fa pensar en una criatura d’Iniciativa, però no ho puc assegurar).

En lloc d’aquest projecte “de dretes”, ara es portarà aigua en vaixell des d’una dessaladora de Carboneras (Almeria, per si algú no sap on és) i des de Marsella. Per molt que TV3 eviti la paraula prohibida (el riu Rône), l’aigua de Marsella prové d’aquest riu, altrament seria aigua de mar. O sigui, que aprofitant que el projecte de transvassament és “de dretes” ens hem assabentat de dues coses: a) a Almeria sobra aigua; i b) es portarà aigua del Rône però no amb una canalització, sinó amb vaixell, sostenible a més no poder.
Però la Trama, sempre a punt en la seva voluntat de servei al país, té una proposta alternativa, innovadora, sostenible, ecològica i cultural. La cria massiva d’exemplars de burro català que, adequadament equipats amb alforges per portar un parell l’alfàbies, podrien fer una corrua des de les vores del Rône fins a Barcelona carregats amb aigua (de tornada podrien portar a França fruits secs).

Aquesta proposta (que espero no sigui titllada de “dretana”) té diversos avantatges: a) es preserva la raça del Equus asinus var. catalana (burro català); b) s’estimula la indústria ceràmica, on es podrien recol·locar part dels treballadors de la construcció, ara a l’atur per la no-crisi del sector); c) es recupera l’artesania de la producció d’alforges; d) la nova via de comunicació aportaria riquesa i llocs de treball als pobles de l’itinerari, que subministrarien palla per als burros, alimentarien els traginers que en conduïssin, etc. Per no parlar de l’enorme atractiu turístic que representaria una permanent filera de burros de més de 400 Km. Naturalment, una empresa amiga podria dissenyar els indicadors dels recorregut, no perdéssim el toc de glamour.
Catalunya apareixeria al llibre Guiness, que sempre és millor que sortir-hi per tenir la major concentració de burros per metre quadrat col·locats en els departaments del govern.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Ja, Ja, Ja!!! Seré el primer d'anar a veure la fila de rucs, serà fantàstica vista des de les Alberes cap a la plana de l'Empordà!

Joan Arnera ha dit...

Sobre el tema de l'aigua, i la realitat del què està passant a Catalunya:
http://joanarnera.blogspot.com/2008/02/aigua-la-realitat-dels-fets.html
Salut!

Anònim ha dit...

Molt bona la contribució del Joan Arnera, estaria be que aquests fets es fessin més públics, però els mitjans de comunicació són el que són i mengen cada un al pessebre que mengen.

Anònim ha dit...

Em sembla important assenyalar que cal que els guaràs dugin alfàbies, altrament hom els podria carregar amb alforges...

Anònim ha dit...

Així resulta que sobra aigua a Almeria (qui ens ho havia de dir), que a Tarragona no se l'acaben, i que la del Roina ens la portaran en barca... Segons sembla, a més, l'aigua "de boca" no supera el 10% del consum total, res si es compara amb el consum industrial i agrícola (els camps de golf són agrícoles?). Perquè, dons no s'estimula el rec per goteix? Altres paisos ho fan i tenen menys aigua que Catalunya!

Que tenen a dir els xicots d'Iniciativa? Els del Psoe ja sabem que diuen el que els hi manen i tot seguit els hi comuniquen a ERC i apa, al telenotícies!

joliu ha dit...

Ben trobat el detall de l'aigua del Rône que ens arriba en vaixell.
Aquests d'ICV es pensen que contamina el que ells diuen que contamina.
Ara tot el Baix Llobregat i rodalies a 80 quan tothom sap que contanimen 5 vegades més els avions del Prat.

Dessmond ha dit...

Increïble. Una mesura "de dretes". Quins sapastres!

marius ha dit...

Dons ja ho veieu... hi ha obres de dretes i d'esquerres... curiós oi?. Hom pensava que hi havia obres útils i inútils, però no.

País, com dirien els ninots d'en Forges.

Josep (sl) ha dit...

Estàs segur que el Burro català no era polític. Crec que hem de conclouré què l'aigua del Roine. Pot acabar arribant en vaixell des de Marsella. Per què és de "dretes" que pugui arribar a través d'una tuberia. Hem de considerar què la pressió demogràfica dels aqüífers del Ter-Llobregat no donen abast degut sobretot a altres causes a l'increment de la població. S'han fet durant anys campanyes per reduir el consum. Però cal aigua i s'haurà de portar i el transvasament es un obra complexa i caldrà temps per acabar la.

Quan CiU va donar suport al nefast PHN ho va fer amb 2 condicions 1r un pla integral de defensa del delta i 2n portar aigua del Roîne.

Josep (sl) ha dit...

El PHN va ser error. Però si s'hagués fet el transvasament del Roîne, ara no estaríem Parlant de quina especie és qui va dir una frase tan estúpida.