dilluns, 23 de juliol del 2007

PAPANATES

Darrerament La Trama té tendència a mirar el diccionari, cosa que està be perquè és allí on podem trobar el veritable significat de les paraules, i saber de què parlem sempre resulta important. Arran d'una notícia dels diaris he buscat el significat de "papanates" i he constatat que al diccionari de l'IEC no hi surt, si be en el català-valencià-balear apareix com a castellanisme, de "papanatas", que la RAE defineix com "persona simple y crédula o demasiado cándida y fácil de engañar".
La notícia recentment apareguda a tots els diaris del país ha estat la presentació de la peli que en Wody Allen filmarà a Barcelona. Hi van assistir la exministra (aleshores ministra) Sra. Carmen Calvo, dos consellers de la Generalitat, els Srs. Huguet i Tresserres, y el primer tinent d'alcalde de l'ajuntament de Barcelona, Sr. Carles Martí. No digueu que no resulta sorprenent: un tipus (famós, això si) presenta un projecte de pel·lícula y quatre alts càrrecs de l'administració, que pel que es veu no deuen tenir gaire feina, s'hi van a fer la foto. Si un científic presentés un projecte per estudiar la possible immunitat humana contra la legionelosis (per posar un exemple), hi aniria un ministre? algun conseller deixaria el despatx per anar tant transcendental presentació?.
I dons, que impulsa a quatre càrrecs, que deuen tenir una feinada, a deixar la feina i anar-se a fer la foto amb un còmic americà? La seguretat que sortiran en una foto al costat del famós? Poder donar la ma a algú més conegut i reconegut que ells mateixos i explicar-ho als cunyats en el dinar de Nadal?
I a més, que el ministeri de cultura i la Generalitat li han donat una pasta per filmar la peli (es parla de dos milions d'euros - 2.000.000 € -), i la revolada que es munta cada cop que surt a mirar exteriors, prendre una copa, fer pipi, o filmar (tallant la rambla en hores de feina i amb enorme desplegament de guàrdia urbana), resulten del tot incomprensible. El Sr. Allen deu estar convençut que ha anar a una república bananera, d'aquelles que la policia i l'exèrcit es posen al servei del colonitzador americà (del nord), que s'allotja en un hotel de luxe (de luxe pel país bananer, una quadra pel nou conqueridor) perquè no s'atreveix amb altres, que no surt sinó és amb un enorme desplegament de policia al voltant... i que a més, li donen diners.
Però el Sr. Allen està en un error perquè la nostra producció de bananes és molt limitada i som una república. Caldria fer-li notar que ha arribat a un país governat per papanates (però potser ja se n'ha adonat...).