divendres, 6 de juliol del 2007

NO VOLEN FEINA

Sembla que al mercat hi ha automòbils l'emissió de CO2 dels quals és molt elevada en comparació amb altres que són més respectuosos amb el medi ambient.

El govern ho ha detectat i creu que cal fer-ne quelcom.

Podrien fer-se moltes coses. Per exemple es podria evitar la fabricació d’aquest tipus de vehicles. Per exemple es podria incentivar l’ús de combustibles ecològics. Per exemple es podria promocionar l’ús de vehicles mixtes (elèctric-carburant). I segurament més coses. Tanmateix aquestes propostes, dites sense pensar gaire, comporten gestions i negociacions addicionals que topen amb interessos de tercers (fabricants de vehicles, petrolieres, ...).

D’acord amb això, el govern opta per dir: els vehicles que pol·lucionen més pagaran un impost addicional.

Al meu entendre, aquesta no és la solució al problema, atès que normalment els vehicles que més contaninen coincideixen amb els de gamma més alta i, per tant, poc pot influir un increment menor en comparació amb el preu total, al moment de decidir l’adquisició d’un vehicle d’aquest estil. Tampoc aquest fet evitarà que el vehicle en qüestió emeti menys gasos.

Hi ha uns altres vehicles que contaminen més que altres: els més antics i sense manteniment. Aquests no es veuran afectats i, per tant, tampoc deixaran de contaminar.

En aquest sentit, un millor control a través de l’ITV no estaria malament. Clar que l’ITV tampoc serveix per a res, llevat de per pagar un impost més. Per cert que la revisió d’ITV en vehicles de gasoil presta una atenció especial al tema d’emissió de gasos mentre, pel que vaig veure en un quadre-resum d’emissions contaminants, d’un mateix model de vehicle, és el de gasolina el que contamina més.

Tanmateix, el govern proposa un impost i amb això, problema resolt. Poca feina i a la memòria de l’acció de govern de la legislatura ja pot afegir un nou paràgraf en l’àmbit de protecció del medi ambient... i a una altra cosa.

Passo a un altre tema: les bosses de plàstic. Sembla que això comença a ser un problema (a mi em sembla que fa temps que ho és).

Com en el cas anterior, em venen al cap diferents solucions. Ja avanço que la primera crec que seria que la gent s’habitués a anar a comprar amb la seva pròpia bossa. Tanmateix, no ens ho posen fàcil, perquè si posem per exemple el tema verdures i fruita, és molt diferent el volum de compra en la botiga especialitzada que en el supermercat, on acostumen a embalar amb gran quantitat de plàstic, safates, etc. les quatre pomes que necessites, multiplicant el volum de la compra i fent insuficient el cabàs. El mateix és aplicable a les carns envasades, etc.

Per tant, primera mesura, fora envasos inútils, si us plau!

Hi ha un altre problema addicional. El ritme de vida actual fa que, sovint, haguem d’anar a comprar en sortir de la feina (on només faltaria portar el cabàs, a més a més de la cartera, el portàtil que t’has endut per acabar aquell tema urgent, la bossa del gimnàs on vas al migdia perquè no tens altra hora, el dinar que portes en carmanyola perquè cada dia no es pot anar al restaurant,...). Per tant, passes per súper abans d’anar a casa i et donen les bosses de rigor. Pregunto: i si aquestes bosses fossin biodegradables i de mida cubell d’escombreries?.

Per tant, segona mesura, bosses reutilitzables.

Segurament hi ha altres possibilitats, com ara bosses retornables, com les ampolles de vidre que també ho eren abans, etc.

Bé, també veiem que hi ha feina aquí, per tant: que les bosses es paguin. Línia a afegir a la llista d’accions per protegir el medi ambient i endavant que no ha estat res.

Com veiem, moltes coses es poden “resoldre” pagant.

El govern ho té tan assumint que ell mateix s’aplica la mateixa solució.

Aquests dies s’ha celebrat el debat de l’estat de la nació (o com es digui el debat de política general que es fa cada any). El president del govern ha anunciat una espècie de subvenció de 2.500€ per cada nou fill.

De seguida hi ha hagut una bona acollida per part dels mitjans i persones afins. Però algú s’ha parat a mesurar què costa un fill a una família?

No serien més bones solucions proveir de serveis públics adients, suficients i gratuïts o gairebé gratuïts de guarderies? O eliminar impostos indirectes a determinats productes (bolquers, alimentació infantil,...)?. O millorar l’atenció pediàtrica (com déiem l’altre dia)?

El govern sí que ho ha calculat, i això és més car que 2.500€ per nen i, encara pitjor, dóna feina!

3 comentaris:

marius ha dit...

Seguint un interesant camí de resposta iniciat pel Fonte a La trama, vet aqui la carta de resposta que el president del govern (Sr. Rodríguez Zapatero) mai escriuria:

Querida Cobaltina:

La acción de gobierno es compleja y requiere un hábil toreo de salón que el común de los imbéciles no llegaran a comprender jamás. Hay que lidiar com muchos miuras, muchos de los cuales me llaman contantemente a la Moncloa para reclamar lo que ellos entienden como sus legítimos intereses (oiga, que para eso hacen donaciones anónimas a los partidos políticas, sabe?).

Ud. no sabe lo pesados que son esos de la industria del automóbil! Como emplean a muchos trabajadores (muchos de los cuales nos votan porque les hemos hecho creer que somos de izquierdas)estan todo el dia que si cierro la fábrica y te subo el paro, que si la tecnologia tira del pais (yo no lo entiendo muy bien, pero una vez Sebastian me lo explicó y parecía como muy claro). Se imagina que les cierro dos lineas de fabricación de todo terrenos? no gano unas elecciones en la vida!, creame.

Y lo mismo me pasa con los supers. Yo de joven iva con Sonsoles a comprar a uno que quedaba cerca de casa, en León (ahora, la verdad, hace tiempo que no vamos y tampoco pienso volver en la vida - excepto en campaña electoral, claro -). Te daban mil bolsas, que luego usábamos para la basura. Pero me contó la Chacón que por lo visto los supers saben que si dan bolsas (o sea, si la gente se lleva todo lo que quiere ya envasado y no han de ir con el carrito) venden más, igual como eso de los envases retornables, por lo visto se vende más un refresco, o lo que sea, en envase desechable que retornable.

Pues esos, tanto los supers como los que envasan agua y la venden a precio de gasolina, también me han llamado varias veces en tono amenazante. Y fíjese (yo no lo sabía) también se pueden deslocalizar... se van a otra parte y allí también hay agua del grifo, que le añaden no-se-que y la envasan a precio de oro.

No está el horno para bollos y no vamos a jorobar a la industria para que cuatro pájaros vuelen a sus anchas o el planeta no suba un par de grados (que al final ni se van a notar, ya verá).

O sea, que no se preocupe por esos impuestos, en el precio de un coche de 40.000 euros no se van a notar, y lo de las bolsas será una cantidad simbólica. Piense que, a nivel estatal, además, ahorraremos unas pesetillas que nos iran muy bien, ingresaremos algo más que nos permitirá arreglar cuatro chapucillas de la T4 que hay que combiar (nunca funciona todo a pedir de boca y hay algunos detalles a mejorar).

Y Ud. (como dijo el sabio) haga como yo, no se meta en política.

Suyo afectisimo,

ZP

Anònim ha dit...

Pel govern (el que sigui) resulta més fàcil cobrar un nou impost als ciutadans que tocar una mica el voraviu a un sector d'empresaris. Els ciutadans estem anestesiats, hem perdut la capacitat de resposta i traguem amb tot el que ens toqui, sigui just o no.

Per exemple, en les absurdes mesures de seguretat dels avions (que res tenen aveure amb la seguretat i molt amb crear pànic a la població, el que la fa més dòcil). Us imagineu que passaria si deixesim d'anar amb avió només per vacances o plaer (el tema profesional, de moment el deixem). Dons que les companyies baixarien la facturació un petit percentatge (que fet massivament podria assolir el 50%).

Les mesures de seguretat durarien exactament una setmana, i prou.

Per tant, pagarem les boses al super, pagarem un impost nou al comprar un cotxe, pagarem el gual, la zona verda, la blava, la lila i el que sigui... i el(s) govern(s) seguiran fent la seva, presentant això com una "acció de govern" i pixant-se a la solapa del contribuent, a qui li seguiran fent creure que plou.

Anònim ha dit...

interessant post...