dijous, 26 de juny del 2008

És l'economia, estúpid!

Aquests dies estem molt contents. Desaforadament contents: la selecció espanyola, “la roja”, és a semifinals.

Personalment m’importa poc aquest campionat. M’és indiferent qui el guanyi, contra qui i per quants gols. Tanmateix no puc quedar al marge. Fins i tot, tot i que acostumo a passar per alt les pàgines d’esports (que haurien de dir-se de futbol) dels diaris i tot i que no presto gaire atenció a aquesta informació a ràdios i teles, sé que avui hi ha un partit de futbol que pot –o no- fer jugar la final de l’Eurocopa a la selecció espanyola.

D’una banda perquè els comentaris al respecte apareixen en altres seccions no esportives dels mitjans i d’altra perquè el veïnat reacciona amb tanta contundència que per força, davant petards, clàxons i crits et preguntes: què passa?. I resulta que el que passa és que algú ha fet un gol.

Abans deia que m’era indiferent qui guanyi avui. Rectifico, m’agradaria que no guanyés “la roja”. I que ningú s’enganyi, no és cap sentiment anti-selecció o anti-espanyolista, és per vetllar per la salut mental del personal.

Tinc la sensació que s’està utilitzant una vegada més una visió esbiaixada del futbol i dels colors, de la bandera i no sé quantes coses més per distreure el personal. I, per tant, tinc ganes que s’acabi aquest entabanament col·lectiu. Ni més ni menys.

No puc amagar que em fa, alhora, una certa por, perquè hi ha altre debat que està agafant volada: la defensa del castellà. Podria ser que quan s’acabi el tema futbol, s’incrementi el to d’un debat que també resulta recurrent a l’hora de buscar distracció: l’anticatalanisme. (De fet, alguns crit d’eufòria conseqüents al darrer partit de la selecció ja eren en el sentit de “catalán el que no bote!”).

Perquè no ens enganyem, quan els defensors del castellà (espanyol, diuen, com si les altres llengües de l’Estat fossin xineses) parlen d’ofensa en territoris bilingües, es refereixen únicament a Catalunya.

Avui, per qüestions que no venen al cas, he voltat bastant. Primera parada, la fleca. Es tracta d’un establiment on fan bon pa, on el compro fa anys, i on es parla castellà. Segona parada, el quiosc, el meu, el que vaig cada dia, està regit per una noia andalusa, la breu conversa sobre el temps acostuma a realitzar-se en castellà. A continuació al pàrquing intercanvio salutacions amb dues persones, una d’elles catalana, l’altra no. Arribo a la feina, aquí sí, en català, avui no m’ha telefonat ni m’ha vingut a veure ningú que em parlés en castellà. He sortit i al metro hi ha indicacions sobre les obres que es fan a l’estació de Diagonal: bilingües. Les converses pel carrer i pel metro són de més complexa classificació: a Barcelona hi ha molts turistes i, també, molts immigrants. He fet gestions en un edifici municipal: en català, però altres persones resolien els seus assumptes en castellà. He escoltat la ràdio en català, he llegit un diari en castellà i he llegit articles en castellà, català i francès. Demà tinc previst anar al cinema i veuré una pel·lícula en castellà, no l’ofereixen en català i no sóc competent en anglès com per anar a veure la V.O. Al meu banc acostumo a parlar català i quan em telefonen a casa per fer una d’aquelles enquestes insulses que acaben amb l’oferiment d’un producte, demano que se m’atengui o, si més no que se m’entengui, en català (mai és aquesta la llengua d’expressió d’entrada) i si no és el cas, s’acaba l’enquesta.

Aquesta és, més o menys, la realitat. La gent parla com li sembla i fins i tot es produeixen converses bilingües en les quals cada persona empra la llengua en la qual es sent més còmoda si sap que l’interlocutor l’entendrà que, en definitiva, és del que es tracta quan les persones parlen.

Per això, quan llegeixo segons quins manifestos...

En fi, em sembla que tant el tema futbol com el de l’anticatalanisme, cadascun d’ells evidentment en el seu pla i en la seva dimensió, són exemples d’una poc sofisticada manera de desinformar i de distreure el personal d’allò que realment és important, sobretot quan no se sap què fer per resoldre un problema.

Actualment, el futbol i l’anticatalanisme són formes d’atreure l’interés de les persones cap a falsos triumfalismes i cap a falses amenaces per allunyar-les d’allò sobre el que no interessa parlar: és l’economia, estúpid.

9 comentaris:

marius ha dit...

Jo, personalment també preferiria que avui, la "roja" perdès, tant per salut mental pròpia i de la població en general, com per evitar la marea de baba nacionalista que ens acabarà ofegant.

D'altra banda, de moment això va molt be per entretenir el personal i distreure'l de la que ens ve a sobre, aquella no-crisi que ZP i Solbes van estar predicant fins el 9-M.

I certament, també distreuen molt a la parròquia els manifestos de presumptes intel.lectuals sobre la defensa de la llengua comú (seva).

I així anem... cara al sol con la samarreta nova (roja, naturalment), governats per una tropa que s'autoanomena d'esquerres però que apreta (sense ofegar) al personal seguint els suggeriments dels bancs, elèctriques, constructores i petroleres diverses.

Tot plegat, és l'economia, estúpids! (la seva economia, naturalment)

Anònim ha dit...

Aún estando de acuerdo contigo en que esto distrae a la gente y hace que no se hable de otras cosas, debo decir que el fútbol me parece una experiencia absolutamente liberadora. Creo que son noventa minutos (sin prórroga) en los que te puedes aburrir, gritar, insultar, alegrarte, sufrir... todos los sentimientos a su máxima potencia. Eso sí, tras esos noventa minutos, la realidad debe volver a imponer su condición. En caso de que sea el fútbol (y todo lo que le rodea) lo que impone su condición, sólo queda pandereta.

¿Fútbol y anticatalanismo? ¿Te refieres a cuando los clubes privados hacen política patrocinando eslóganes, etiquetas, banderas e incluso a candidatos a la Generalitat?

Trina Milan ha dit...

Identificació amb el nou exèrcit, oblit de la crisi, estem d'acord...i alguns no ho entendran..
salut

cobaltina ha dit...

Màrius: ja veus, tenim, com a mínim, fins diumenge. Desprès ja en parlarem.
Ottinger: m’agrada veure alguns partits de futbol i, igual que tu, puc passar-m’ho bé. Estic d’acord que els partits duren el que duren i que, quan s’han acabat, ja n’hi ha prou.
El que no em sembla bé en el cas que he comentat al post és precisament això, l’abús que se’n fa i en tots els sentits. Tant des del punt de vista estrictament esportiu (ahir, per exemple, una cadena de tv començava la informació concreta del partit a partir de les 12 del migdia i suposo que encara segueix), com pel que fa a aspectes no esportius. El sentiment més nacionalista –que apunta en Màrius- envaeix molts dels comentaris sobre aquest campionat i, curiosament, de forma més accentuada entre els sectors més proclius a criticar els nacionalismes.
Potser no ho he aconseguit, però avui no he volgut barrejar futbol i anticatalanisme. Estan en el mateix post els dos temes com a exemples de distracció del personal i no necessàriament lligats entre ells.
Tanmateix no et puc amagar que molts des d’aquí, sovint tenim la sensació de què per criticar els catalans només cal aprofitar que el Pisuerga passa per Valladolid...
Trina: efectivament!

marius ha dit...

La "roja" ha passat a la final, a més, es veu que jugant be. Per tant, la conya aquesta durarà fins diumenge i alguns dies més. O us penseu que l'equip no tornarà "en olor de multitudes", i li faran una rebuda històrica (i histèrica) a Madrid, amb l'alcalde, la presi, i probablement, en ZP?

O sigui, que juntarem la "marea roja" amb els santfermins: futbol y toros, la glària nacional. Només ens falta el guardia civil y la folclòrica!

Anònim ha dit...

pan y circo pal pueblo! amb aquesta senzilla màxima es pot marejar la perdiu fins a l'infinit.

I a ello vamos!

Anònim ha dit...

cobaltina la cosa esta del nacionalismo o antinacionalismo con el fútbol empieza siempre por un titular. El periodista avispado acude al nacionalista de turno y éste dice que quiere que la Eurocopa la gane Rusia o Turquía. Es decir, todos menos España. Cosa tremendamente graciosa dicha en boca de un nacionalista, pues es difícil encontrar a países más represores con el nacionalismo que Rusia (Chechenia) o Turquía (los kurdos). Pero son eso, titulares, rápidos, polémicos y vendibles.

marius, respecto al pan y circo y las macrocelebraciones, me alegra ver como en Alemania, un país de verdad, se hacen estas mismas cosas (o Inglaterra con su drama por no clasificarse, Francia por caer eliminada de mala manera...). Complejos que tenemos, supongo.

Y menos mal que a ZP no se le ha ocurrido vender esto a lo Hollywood, equiparando una selección a la que todo el mundo quería ver vencida con un país que supera su crisis económica. Claro, que tendría que pronunciar la palabra maldita. Y eso es mucho. Mejor vendemos al príncipe, no?

cobaltina ha dit...

Em sap greu que un post que pretenia posar èmfasi en com s'aprofiten determinats temes per distreure el personal hagi acabat parlant de futbol. M'hauria agradat més discutir sobre el manifiesto.
En tot cas, quan dic que hauria preferit que no guanyés "la roja" no és perquè prefereixi que guanyi algu altre -malgrat aquesta és, evidentment, una conseqüència natural-. El que hauria preferit és que l'expressió desfermanada de l'eufòria nacionalista s'hagués produït lluny de casa meva. Ahir el meu gos i jo hauríem dormit millor (pels cohets i petards: quedi clar que res més d'aquest tema em treu la son)

Anònim ha dit...

cobaltina es que el fútbol lo contamina todo, y no podía ser menos en una entrada que habla (de refilón) del tema. Lo siento, ya te dije que me parece una experiencia liberadora a pleno rendimiento. Y me contamina.

Sobre la celebración te diré lo que me contaba esta mañana un compañero del trabajo. Y es que en la plaza en la que vive hay varios bares, donde la gente fue a tomarse algo después del partido, con el lógico jolgorio. Decía él que a las 12 le hacia mucha gracia la gente con la bandera, los cánticos, los petardos… pero que ya a las 2 de la madrugada la gracia había desaparecido y empezaba el cabreo. Y que a las 5 de la mañana, cuando por fin se marcharon, empezó el descanso. No existe alegría universal, me temo.