dimecres, 4 de juny del 2008

Aigua per demà

Després de l'espantosa gestió de la sequera que ha fet el govern, potser cal alguna reflexió sobre l'aigua, no sigui que la propera sequera (que hi serà), ens agafi amb els pixats al ventre...

Un dia o altre, algun govern (que no serà aquest) haurà de plantejar-se una solució estructural per facilitar el consum d'aigua a Catalunya. Atès que les conques interiors (Ter i Llobregat) no són suficients i que l'Ebre sembla que va justet, cal portar aigua d'altres llocs: mirant al voltant, les úniques grans acumulacions d'aigua són el mar i el Roïna, a més de l'estalvi en el consum.
Centrem una mica les coses; el consum es reparteix de la següent manera: 70-80% agricultura; 15-20% indústria, i 5-10% consum domèstic, les xifres varien segons qui les facilita de manera interessada.

Ara mirem d'on treure l'aigua i anem a pams:

- l'estalvi en el consum, això que les criatures d'Iniciativa anomenen "nova cultura de l'aigua", passa per vàries vies paral·leles: a) estalvi del consum domèstic (que per molt que estalviï no passarà del 1% total); b) estalvi en el consum industrial (que és altament opmitzable i podria representar fins el 5% del consum total); c) estalvi agrícola, que millorant els sistemes de rec i la distribució de cultius podria assolir un 20% del consum total (ep! que és el doble del consum domèstic); d) reducció de les pèrdues dels sistemes de distribució d'aigua (que males veus diuen que arriba el 20% del total transportat) - res ha dit fins ara SGAB, aquella societat participada per la Caixa amb uns beneficis astronòmics -.

- aigua del mar, aquella que el conseller Saura ja sap que no es pot veure perquè té una casa a la Costa Brava i allà ha après que és salada. Be, dons s'ha de dessalar, la qual cosa consumeix molta energia (que per cert, no la fem a casa i l'hem de comprar fora) i això es fa en unes dessaladores, la vida útil de les quals no passa dels 20 anys (l'aigua de mar és molt corrosiva i el manteniment de la maquinària es dispara fins a fer-lo insostenible). O sigui, que les dessaladores estan molt be però són poc ecològiques, insostenibles, cares i depenen d'energia externa, que consti.

- aigua de riu: esgotats el Ter i el Llobregat, limitat l'Ebre perquè els aragonesos no volen, els de Tortosa tampoc i a més, sembla que porta l'aigua justeta per anar fent, l'altre riu que tenim més a prop és el Roïna, que a més és un riu molt estrany, que rep un elevadíssim percentatge de l'aigua que porta en el primer terç del seu recorregut (la neu dels Alps), i arriba a la desembocadura amb un cabal increïble, del que un 3% és l'aigua de consum domèstic que necessita Catalunya per no passar set. Això si, per això cal un transvasament, no hi ha més remei (a part de la collonada dels vaixells que la porten des de Marsella).

Que cadascú tregui les conclusions que vulgui i si el Carod vol encarregar a la Trama un estudi sobre el tema, el farem a bon preu (i a més, al farem).

8 comentaris:

Fernando Díaz | elsituacionista ha dit...

Lo principal: una buena red de abastecimiento. Las tuberías de Barcelona ciudad siempre han sido conocidas por perder más agua que la que transportan.

Un saludo.

bacus ha dit...

jo que no sóc expert però puc fer informes per 10.000 euros penso que la solució seria energia nuclear francesa via la MAT enterrada.
Els francesos les seguiran construint ja que tenen que mantenir el seu arsenal militar, bombes o "bales" amb urani empobrit entre d'altres i les dessaladores.

d'aquesta manera solucionem 2 temes de cop ja el tema de la energia tb està a la agenda.

com tu dius les dessaladores seran cares però per això està la llei del mercat oferta i demanda i qui més consumeix més pagarà i ja s'espavilarà per reduir costos.

evidentment el que apuntes de que les canonades no perdin aigua i la agricultura i la indústria optimitzin el seu consum sembla obvi.

Per la teva solució hauràs de convèncer a la gent de les terres de girona que acceptin la mat i la canonada ja que construir una altra central nuclear al costat de platja d'aro o de casa d'en saura (on està el consum) crec que ni en pintura.

Ni el parcs eòlics (fan lleig i "maten" ocells) ni les centrals hidroelèctriques (es carreguen la fauna del riu i a més no hi passa gaire aigua)

10.000 euros ja et passaré el compte corrent a on ingressar-ho

marius ha dit...

situacionista:
tienes razón, aquí la red de conducción pierde agua a raudales, se estima en un 25% (y nos dan la vara para que ahorremos un 7 u 8%)

Bacus:
en època de crisi no sé si la Trama està en condicions de pagar els 10.000 euros (mira de fer-te d'un partit i que te'ls paguin ells). En la resta estem d'acord, tot i que a mi m'agrada més una canonada que la construcció de dessaladores. En tot cas, sembla que la MAT cal, sobre tot si no volem construir més nuclears (altra cosa és que, de passada, serveixi per transportar electricitat al nord d'Africa)

Dels parcs eòlics i dels ecologistes en parlarem un altre dia, que el tema té suc...

Anònim ha dit...

després del ridícul que han fet els Baltasars de tota mena, no estaria de més que es miressin aquest post: - que n'aprenguin!. Com deia aquell

Anònim ha dit...

Més que fer informes per al govern (els paguen però no els llegeixen), potser el que hauriem de fer és començar ara ja a pregar altre cop a la Moreneta. Està clar que és l'única que s'ha preocupat pel problema de l'aigua.

cobaltina ha dit...

Baltasar diu que no han sabut comunicar les mesures preses davant la situació de sequera. Es veu que tampoc és bon periodista!

marius ha dit...

Ahir, 25 diputats del PSC van votar a favor que el Gobierno faci un estudi sobre la viabilitat de la captació d'aigua de Roina, contràriament al que havia votat el PSC al parlament de Catalunya. També van deixar clar que, si es tornés a votar al parlament, seguirien dien que no, i que ara votaven que si perquè es tracta d'una cosa que NO afecta al Govern (!!!) - ep! dues vegades, m'ho vaig haver de llegir -.

A mi em va preocupar molt la salut mental dels 25 diputats instal.lats en aquest nivell d'esquisofrènia (SI de dia, NO de nit, NO SÉ al migdia...). Vaig consultar amb un amic psiquiatre per veure si calia una medicació, o un tractament d'electroxoc, o alguna cosa que pogués ajudar a aquesta gent a soportar aquest turment. Però el meu psiquiatre em va dir que no havia de patir... que seria preocupant si això fos fruit d'una reflexió (que aleshores seria esquisofrènia), però que eren com autòmates, voten el que els hi manen i prou, no els afecta el quart superior esquerra del cervell.

A més, els seus interessos, limitats a una cadira i a satisfer el senyor (el seu senyor, en aquest cas Zapatero), no entraven en conflicte.

ufff... quin pes em vaig treure de sobre!

Anònim ha dit...

Baltasar no ha sabur dir ni qui va col.locar les estaques a la Cerdanya, no ha sabut explicar res del que ha fet (de fet, resulta inexplicable), i és que aquesta tropa d'IC-V només saben repetir l'eslògan:

cap a una nova cultura de l'aigua per una política antitransvassista.

Con dos cojones!