dimarts, 30 de gener del 2007

L'e-phone

S’ha presentat recentment als Estats Units un nou estri que és, a la vegada, agenda electrònica, càmera de fotos i telèfon mòbil, pel mòdic preu de gairebé 500 dòlars. El podeu veure a molts llocs de la xarxa, entre ells

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=369816&idseccio_PK=1012

Tinc pots dubtes de que l’invent ja estava desenvolupat des de fa molt de temps i que han esperat a treure’l ara en considerar que el mercat està prou madur per fer-nos empassar una nova despesa.
Passet a passet: han anat sortint el mòbil-PDA, el mòbil-GPS, el mòbil-càmera, el mòbil-el_que_sigui... Al rebost d’aquestes grans empreses hi deu d’haver tot un seguit d’invents nous i de millores dels actuals que esperen el moment més adequat de sortir al mercat per seguir munyint la mamella del consum. Així, cada poc temps apareix un nou aparell que fa vell el que hem comprat fa uns pocs mesos i que ens obliga a arraconar-lo sense haver-lo amortitzat. Aquí hi ha tema pels ecologistes del reciclatge.
Cada vegada m’inclino més a creure que l’Enric és qui més l’ha encertat: no té ni PDA, ni MP3, ni DVD, ni e-mail, ni telèfon mòbil (el telèfon fix no us penseu que fa gaires anys que el té), ni televisió, ni moltes coses més que em deixo per no avorrir el personal. I deu n’hi do el feliç que és.

2 comentaris:

marius ha dit...

Efectivament, les departaments de desenvolupament de les grans empreses d'electrònica de consum dissenyen equips i sistemes que retenen fins que l'equivalent actual ha saturat el mercat (això deu tenir un nom -en anglés-). El sistema de gravació en CD estava totalment desenvolupat mentre ens anaven venent cassetes, el DVD ja estava a punt per sortir mentre anavem compract videos.
El truco del telèfon-càmera, telèfon-agenda, telèfon-GPS no precisa ni tant sols de desenvelopament, ja existeix des de fa temps al mercat, el que passa és que ens l'han anat venent com a telèfon + agenda, telèfon (més nou) + càmera, telèfon (ultra-high) + GPS. Però la tecnologia, els sistemes de memòria, l'alimentació... eren exactament idèntics per tots aquests aparells.

I la sostenibilitat? Ah!, això es limita a fer-te creure que has de portar el vidre a un contenir que sol estar a la quinta punyeta.

El consol que ens queda als resentits com nosaltres és que la telefonia de tercera generació (wap i no se quantes coses més), se l'estan menjant amb patates. La gent, es veu que volñ un telèfon per parlar, ves quines coses.

Anònim ha dit...

Ja sé que ni té massa veure amb el títol d'aquesta col·laboració, però...

UN MINUT A LA FOSCOR: dijous 1 de febrer, de 19:55 a 20:00 h.

Dijous 1 de febrer: participeu a la mobilització simultània més gran feta al planeta fins ara! L'Aliança per al Planeta som una agrupació d'associacions i organitzacions mediambientals (estem oberts a d'altres, associacions interessades, truqueu-nos!) que llancem una crida a tots els ciutadans: només cinc minuts de repòs per al planeta, un dia. Apaguem tota mena de llums i il·luminació (teles...) el dia 1 de febrer, cinc minuts abans de les vuit.
No només aconseguirem ─mireu que fàcil─ estalviar gran quantitat d'energia i recursos sinó que volem també atraure l'atenció dels mitjans de comunicació de la urgència de passar ara mateix a l'acció.
És fàcil, dura poc, no costa res i ho podeu fer si voleu des de casa, però mostrarà als polítics que és un tema que ens interessa i que han d'incorporar, no només en debats i paraules buides, sinó amb accions que no agradaran a tots. Els nostres veïns francesos i belgues tenen eleccions d'aquí poc, els ajudem?
Per què el dia 1? Aquest dia surt el nou informe de canvi climàtic dels experts de la ONU; intentem captar l'atenció dels medis que recolliran la notícia a més de donar suport als que alerten i lluiten a favor de la sostenibilitat i el medi ambient. Volem una imatge espectacular (una foto negra a la nit, i no de llums) per afegir pes mediàtic i polític a un tema que ens interessa i ens urgeix.

 Si us plau, passeu el missatge a veu o com vulgueu als vostres contactes.
 Pengeu-lo a la vostra pàgina web o al vostre blog. Pregunteu si ho podeu fer als fòrums als quals sovintegeu.
 Pengeu-lo en un cartell als suros de notícies i esdeveniments de les vostres associacions, feina, supermercat... on vulgueu.
 Demaneu al vostre ajuntament que s'impliqui, que apagui els llums del carrer (és el que més es veu) o almenys en redueixi el nombre d'encesos o, si es pot, la intensitat. No cal els semàfors! Potser ho podeu demanar a la vostra urbanització o veïns del carrer.

Contacte / informació : Cyrielle, Les Amis de la Terre : 0033 148 51 18 95. http://www.amisdelaterre.org/Participez-a-la-plus-grande.html