divendres, 15 de setembre del 2006

aterriza como puedas, a SENEGAL

Avui, tots els diaris expliquen que, per fi, després de dues prohibicions per part del govern del Senegal, un avió amb 50 immigrants i 75 (setanta cinc) polis, ha aterrat al Senegal per retornar els 50 immigrants que havien arribat a Canàries.

A part que el govern del Senegal s'hagi pixat a la solapa del espanyol amb això del ara et deixo, ara no et deixo aterrar, el retorn de 50 persones (més enllà del drama personal de cada una d'aquestes persones) és una notícia nímia, sense cap altre importància que un fet simbòlic, tant simbòlic com podria ser una crema de caiucos a la platxa de Maspalomas presidida pel ministre Caldera.

Si no ens enganyen (que sembla que aquest cop, no) aquest estiu han arribat més de 7.000 persones a les Canàries (caldria afegir que, a més, deuen haver arribar unes altres 15.000 per avió a Barajas i segurament, més de 10.000 en autocars per la frontera francesa). Dels que han arribat a Canàries, una majoria els han repartit per les diferentes CCAA, on les ONGs de torn els han acollit 15 dies i, seguidament, els han deixat anar al carrer, possiblement amb un paper a la butxaca que els ordena que marxin del país. Els altres, s'han repartit tots sols perquè, oficialment, són turistes.

A part del simbolisme, el retorn de 50 senegalesos no significa res, des del punt de vista quantitatiu, res de res. Perquè tant de rebombori, dons?. Possiblement el simbolisme del "retorn" en sigui la clau. El govern espanyol necessita aquesta propaganda, sobretot pel consum intern. El govern del Senegal vulldria que l'operació es fes en silenci, preferiblement de nit i sense fer gaire soroll. Una confrontació d'interessos que, a molt curt termini, acabarà amb aquests vols de repatriació amb qualsevol excusa que ara no soc capaç d'imaginar.

Parlar d'immigració resulta sempre difícil perquè darrera de cada immigrat hi ha una situació personal dramàtica, però la manca d'imaginació (i de respostes) dels governants és dramàtica i el fenòmen està esdevenint preocupant. Ens acabarà esclatant als morros, ja ho veureu.

1 comentari:

eva ha dit...

A mi em preocupa que els partits polítics utilitzin el tema de la immigració de manera electoralista, populista i irresponsable. Però encara em preocupa més que ara hagin acordat entre tots que si de cas millor que no se'n parli durant la campanya, perquè es veu que el tema és massa peliagut. Em pregunto doncs com hem de saber què pensen fer els polítics sobre el tema a més de decidir no parlar-ne. S'agrairia una mica de reflexió sobre el tema, alguna mena de declaració d'intencions. Ja sabem que el problema va molt més enllà dels propers 4 anys de govern, cal una estratègia a llarg termini, i no la pot fer un govern sol. Però cal que els polítics deixin de mirar cap a una altra banda. Si mireu les cues a la delegació del govern, si sentiu la tensió que es viu en alguns barris,... a mi em sembla urgentíssim que algú amb responsabilitat comenci a exercir-la.