dimecres, 26 de novembre del 2008

El discurs que va llegir el President

Algú va escriure un discurs que dilluns va llegir el President Montilla.

Personalment no vaig assistir a l’exposició del President, però m’he llegit el discurs. Per descriure’l puc dir que es tracta de 12 folis i mig. Està dividit en dues parts, la primera “Una obra de Govern en marxa” fa un repàs de l’obra feta en mitja legislatura. La segona, “Un compromís polític renovat”, parla de futur. Cal afegir que, tot i que al començament diu que no és la voluntat fer un balanç, atès que el President el va fer fa poc al Parlament, la primera part ocupa 9 dels 12 folis i mig.

Per l’estil del redactat, ja es veu que és per ser llegit. Ben puntuat, punts suspensius allà on cal aturar-se –on no cal, el President ja s’atura tot sol-,etc. Cal doncs felicitar l’equip de redacció, va fer el que va poder.

Tanmateix, el contingut és pobre. En tots els sentits. La part d’obra feta es divideix en els àmbits que sembla que impulsen l’acció del Govern i que, segons diu, s’ha acomplert en el 55% del previst per a la legislatura.

1.- Prioritat a les polítiques socials.- Com a mostra i a tall d’exemples vull esmentar algunes coses que m’han cridat l’atenció:

- Desenvolupament de la Llei de la Dependència, aquí el President fa aiguabarreig amb el tema de la crisi, però sembla que “no farem ni una passa enrere”. El detall, però, el contradiu. Dóna unes xifres d’atenció a les persones dependents curioses: l’any que ve, diu, 37.000 persones se’n beneficiaran. D’una banda, pregunto, no era aquesta aproximadament la xifra actual?. D’altra banda, constato: persones a Catalunya amb discapacitat reconeguda: 385.173, de les quals grans dependents grau III i grau II: 76.371 i 102.349. Diu també que s’atendran 22.000 persones en grans residències i 4.000 en centres de dia. Segons l’Institut d’Estadística, l’any 2007 hi havia 996 places en centres de dia per a persones amb discapacitat i 3.835 per a gent gran, per tant, l’any 2007 ja hi havia més de 4.000. Segons el mateix Institut, hi havia 3.372 places en residències per a discapacitats i 8.322 per a gent gran, sumeu, si us plau, dóna 11.694... l’any 2009, s’haurà doblat la xifra?. Podeu dir, ep! que hi ha les concertades!, bé, sumeu 2.308 als centres de dia i 12.741 a les residències. Això fa: 7.139 places en centres de dia l’any 2007 i 24.435 en residències. El Govern ho té fàcil per acomplir el que va dir el President, només haurà de reduir les places en els dos casos.

- Educació. Cap esment a la futura Llei fins al final i de passada, que hi havia presents membres del Govern en públic desacord. Tampoc res sobre els resultats escolars, que això ja ens va dir el Conseller Maragall que són tonteries. Només va parlar d’inversions, més mestres, més barracons a les escoles, que ara són aules educatives provisionals, que sí n’hi ha més però, paraules textuals del President, “no tenen res a veure amb els barracons de fa deu o dotze anys”.

- Salut: hi ha més metges per a tothom (i encara n’hi haurà més, no oblidem que estem al 55%), metges que (a) no sabem on els amaguen perquè les cues a la SS són les mateixes des de fa temps (b) les xifres són curioses, atès que segons l’Institut d’Estadística hi ha menys metges col·legiats a Catalunya dels que el President diu que estan a la sanitat pública.

En la mateixa línia el President va anar esplaiant-se en les altres línies que impulsen –encara que no ho sembli- l’acció de Govern:

2.- Garantir la seguretat i la justícia (llegir: radars, jutges que se’n foten del català, actuacions d’alguns mossos sota sospita,...)
3.- Vertebrar el territori, promoure el progrés econòmic (en aquestes línies deuen estar els temes TGV i els seus esvorancs, 4rt. Cinturó, apagades de Fecsa –que encara hi ha generadors distribuïts per Barcelona-, dèficit d’inversió en infraestructures, rodalies, aeroport de primera, habitatge, caos –episodi, va dir el President- de la sequera, ...)
4.- Defensar i projectar la llengua i la cultura catalanes. De nou un aiguabarreig entre el secretariat de la Unió per la Mediterrània (que no oblidem que hem d’estar agraïts a ZP i a Moratinos) i, com no! Frankfurt (ai las!, President, que d’això ja fa més d’un any i més de cinc que es covava).
5.- Compromís irrenunciable amb l’avenç i la consolidació de l’autogovern. Sense comentaris.

No em vull estendre més en això. El President va dir que en dos anys s’han inaugurat 355 nous equipaments. Qui tingui paciència, que vagi buscant, a veure si els troba. Si té dificultats per arribar al número, que compti també els bancs del parc, si n’hi ha de nous o repintats, que els afegeixi a la llista. No rieu, com penseu que ho fan ells?.

Els darrers 3 folis i mig són els de futur: compromís polític renovat. Cap xifra, tot és literatura inconcreta i allò que han tret els mitjans de que Espanya no es pot permetre que Catalunya no se’n surti i allò del temps de descompte pel que fa al finançament, que no sabem quan s’acaba aquest temps de descompte, ni quan hem de començar a posar-nos nerviosos, tot i que està clar que ara encara no és hora. I allò de la resposta unitària sense horitzons improbables i camins inviables si la sentència del TC sobre l’Estatut fos “lesiva pel nostre autogovern”, que ja veurem, arribada la sentència, què s’entén per lesiva... I, fixeu-vos que el Pla B del President arribat el moment d’un sentència lesiva és... convocar una reunió (de fet al Govern no fan altra cosa cada cop que van maldades).

Mireu, a mi no m’agrada aquest Govern i, per tant, no sé com anirem d’objectivitat. Tanmateix el discurs en qüestió em sembla un conjunt de fal·làcies i de focs d’encenalls. Amb tot, la meva opinió em sembla més objectiva que la dels mitjans en general. Els mitjans de comunicació han estat generosos, llevat, és clar, dels de la caverna. La resta, encantats amb l’argument i cant de l’obra, amb l’excepció d’algun articulista. Cap anàlisi acurada. Parlarem dels mitjans en altre post, però si algú ha advertit canvis en algun mitjà o grup fins ara poc afí, que repassi les subvencions a la premsa, les adjudicacions d’emissores de ràdio i algun què altre encàrrec específic.

2 comentaris:

marius ha dit...

Tampoc es podia esperar massa d'un discurs fet des d'un govern que no actua, que tapa les dissidències amb un "prietas las filas", que no progressa en res perquè no hi ha manera que es posin d'acord. A l'hora d'esmentar xifres, el president menteix, al moment de parlar del futur, divaga. No hi ha més perquè aquesta és la cera que hi ha.

A part d'això, el paper de la premsa en general resulta penós, i no tant sols ens aquest cas, la "classe" periodística, com altres classes (política, sindicalista...) també han de menjar cada dia i l'estòmac és un organ agraït, ja se sap.

Anònim ha dit...

Atenció! equipaments: 356. Cal afegir els magnífics arbres sostenibles que ha posat l'Ajuntament de Barcelona a la ciutat. Total 6 arbres, però ho considerem un sol equipament. Cost:214.000 euros... Això sí, sostenibles