dilluns, 5 de febrer del 2007

Apagueu el llum en sortir


Dijous de la setmana passada, tot seguint amb la iniciativa promoguda per una ONG francesa, es demanava al personal que apaguessin els llums durant 5 minuts, de 19.55 a 20h, en senyal de protesta per la inacció dels governs enfront el canvi climàtic i l'escalfament global.

En primer lloc, confesso que no vaig seguir la iniciativa, perquè senzillament me'n vaig oblidar. Ara, que consti en acta que en aquell moment només tenia encesa la bombeta (de baix consum, 9W) amb la que il·luminava la lectura al sofà de casa (a part de l'stand-by de la tele, la nevera, l'escalfador d'aigua del labavo i no crec que gaire cosa més).

El més graciós de tot és que si bé la quantitat de ciutadans i comerços que van seguir la iniciativa va ser escàs (es va detectar un 3% de davallada del consum, i la companyia elèctrica diu que és impossible saber quina part d'aquesta davallada és deguda a la mobilització, ja que les vuit menys cinc és una hora en la que normalment el consum està baixant), les administracions i organismes públics s'hi van apuntar amb alegria. (Aquí remeto al post del bon amic Xavi sobre la nostra debilitat per apuntar-nos a totes les mobilitzacions). Universitats, ràdios i teles públiques, il·luminació dels edificis públics (Sagrada Família, monestir de Ripoll, Palau de la Generalitat, etcètera), ... van contribuir a aquesta davallada del 3% en el consum a les 19.55.

I dic que és graciós que l'administració s'apunti a la protesta perquè justament és una protesta contra l'administració. Vull dir, els mateixos que van apagar les bombetes el dijous, han aprovat un pla de l'Energia per a Catalunya basat en la idea que ens cal més energia per assegurar el subministrament. El mateix govern que impertèrrit assegura que la MAT ha de ser una realitat per poder cobrir la creixent demanda d'energia del país, dijous es mobilitzava per reclamar que es prenguin accions (algú altre, s'entén) per moderar el consum. A mi, com a Cobaltina, que algú m'ho expliki.

O no, vaja. No cal que ningú m'ho expliqui, perquè ja comprenc perfectament que apagar 5 minuts el llum quan una ONG (la Societat Civil, diuen) ho demana per correu electrònic és gratis i quedes com un senyor, sobretot si després la notícia de capçalera del TN és la Sagrada Família apagant-se, l'Arc de Triomf apagant-se, la Seu de Lleida apagant-se, .... i pots fer autobombo de lo guapo que és ser solidari i compromès. Però que una cosa molt diferent és que hi ha unes empreses que han de facturar una millonada en construir una línia de molt alta tensió, que hi ha unes altres empreses que precisament el que venen és energia i no volen que se'n deixi de consumir, que hi ha uns compromísos polítics presos, i que prendre mesures efectives per a fer baixar el consum elèctric de manera real és car, impopular i molt incòmode, t'hi posis com t'hi posis.

Ah, i per cert, que ningú s'enganyi: el canvi climàtic és real, i ens ve a sobre, i molt probablement és causat per l'activitat humana. Ara, ni cinc minuts ni cinc anys d'apagón total el poden revertir. Vull dir que els gasos d'efecte hivernacle que hi ha a l'atmosfera trigaran segles a desaparèixer, que la contaminació no s'acaba quan parem de contaminar, i que a hores d'ara, no n'hi ha prou de reduir les emissions per revertir la situació. Més val que ens fem a la idea del que ve i es prenguin, qui correspongui, les mesures adequades per adaptar-nos-hi. Cosa de la que de moment sembla que no es vol ni sentir a parlar.

3 comentaris:

marius ha dit...

La capacitat de les administracions, sobre tot si estan governades per la IPP (internacional papanates progresista), és il.limitada. Que hi ha una protesta... dons es desactiva adherit-se amb una total alegria. I després, com diu l'Eva, engeguem el TN vespre amb imatges suposadament impactants sobre l'afer.

Atesa la incosistència del personal, estic del tot segur que l'apagada "institucional" es va limitar a la llum, que és allò que es veu i "dóna be" en les imatges. Les calefaccions (sovint amb les finestres obertes), ordinadors, equips de música, etc. van seguir en funcionament al Palau de la Generalitat, Ajuntaments, diputacions i Sagrades Famílies. Això si, en acabat la protesta solidària i sostenible, van agafar els respectius cotxes oficials per anar a casa amb la consciència neta (i l'estòmag ple).

Demà seguiran amb el pla energètic, la MAT, aquest tren de la bruixa anomenat AVE i fins i tot és possible que en Saura encarregui una enquesta per saber el perfil majoritari dels adherits a la protesta institucional anti institucional.

I certament, el canvi climàtic és una realitat. Un dia en parlarem...

Anònim ha dit...

M'agrada que almenys hom sigui crític amb aquesta "mobilització".

Aquestes grans "mobilitzacions" esporàdiques no serveixen absolutament per res. Únicament per sentir-nos una mica millor nosaltres mateixos i anar a dormir una mica més trànquils.

Avui és el dia de apagar el mòbil, no?
Demà quin dia serà?

Anònim ha dit...

Veig que el tema dóna de si!

Suposo que aquest joc de bandes és propi del joc de govern: ara mirem cap aquí i després (o alhora) cap allà.

Molt gran el la nota de "torno en 5 minuts, estic a la trama" ;)