dijous, 6 de març del 2008

A qui votar ? II

Abans de començar la campanya acabava un escrit amb la pregunta: “llavors... a qui votar?”.

Haig de confessar que en aquell moment confiava que arribats a la data d’avui ja en tindria una resposta. Efectivament és així, però malauradament, la meva opció per als propers comicis no es basa en la preferència, sinó en l’exclusió.

Em cal aclarir que descarto el vot en blanc i l’abstenció. Respecto qualsevol d’aquestes opcions, però personalment em semblen gens profitoses. En el primer cas perquè la motivació d’aquest vot és múltiple i, per tant, la interpretació que en farà cadascun dels partits servirà només per treure’n profit. Si algun aspecte positiu hi trobo és el fet que a més participació, més “car” és l’escó i, per tant, són menys les opcions per a alternatives extravagants. En el segon perquè ja sabem que l’abstenció és silenciada als dos dies de les eleccions... em sembla, doncs, un cop de puny al buit. Insisteixo, però en el màxim respecte.

Així doncs, votaré i votaré una de les llistes tancades i poc demòcrates a les quals tinc opció.

Quina?.

Els dos grans partits apel·len al vot útil. Útil per a què?. D’entrada tinc clar que m’és absolutament indiferent quin sigui el proper president del Gobierno. Des del punt de vista més general, pels motius que ja vaig apuntar respecte de les diferències esquerra/dreta i des del punt de vista estrictament catalanista, perquè tinc la seguretat que ni l’un ni l’altre faran res per Catalunya. I ni tan sols m’estic referint a que Catalunya n’obtingui benefici, sinó senzillament a que no sigui perjudicada i, a més, essent l’ase dels cops. El PP m’ataca amb els seus plantejaments hostils i agressius, paral·lelament el PSOE m’insulta amb l’engany constant i amb la defensa que diu que fa dels nostres drets. I els dos m’ignoren amb les seves conviccions sectàries.

Per tant, des del meu punt de vista, el vot mínimament útil és aquell que pugui modular l’espanyolisme del PP i del PSOE (del PP i del PSOE de Madrid i del PP i del PSOE de Catalunya). Excloc també l’opció Iniciativa, en tant que equip-B dels socialistes.

En definitiva, crec que únicament una opció d’obediència exclusivament catalana mereix alguna atenció per part meva. Per tant, ja anem acotant les possibilitats que contemplo.

Triaré entre una de dues possibilitats, i preferiria no criticar l’altra. L’opció catalanista ja està prou afeblida gràcies a les constants divergències i enfrontaments interessats de determinats dirigents i a la manca d’atenció que hi donen els mitjans de comunicació –també obedients a interessos concrets-.

En tot cas, no m’agrada que un partit nacionalista no només no hagi assumit el seu primer error de lliurar la presidència de la Generalitat a un partit amb cervell espanyolista (PSOE, sector PSC), sinó que ho hagi fet per segona vegada (aquest cop al PSOE, sector PSOE) empassant-se gripaus anteriors (dimissions, trencament del govern,...) i actuals (invasió de competències, menysteniment del Parlament de Catalunya, ...) i que això ho faci senzillament per mantenir les cadires.

No vull dir que l’altre ho hagi fet tot bé. El que em sembla és que els dos, per desídia o per interès i, fins i tot, per rancúnies personals, han preferit fragmentar el vot catalanista a partir de l’enfrontament, abans que enfortir-lo a partir del treball conjunt.

No he rebut cap missatge que il·lusioni, i l’únic incentiu, allò que m’impulsa a votar, és la convicció personal, no pas el convenciment per cap proposta. Però vull que el vot que jo posi a l’urna, no permeti interpretacions, per això votaré i per això no ho faré en blanc. El vot que jo posi a l’urna, vull que doni força a un partit d’aquí, amb els seus interessos aquí i que els líders del qual, amb tots els seus defectes i –confio- amb algunes virtuts, tinguin el seu punt de referència i la seva fita a Catalunya. Vull que la seva capacitat d’influència allà incideixi aquí, exactament el contrari del que proposen els dos grans partits.

7 comentaris:

marius ha dit...

Cal confiar en que aquesta opció "menys dolenta" vagi prenent força, per higiene, per no ser l'asse dels cops, per dignitat personal i nacional.

L'altre dia alguna de les radios del règim comentava com Rajoy va atacar Catalunya en el simulacre de debat. El que no deia la ràdio regimental era que ZP no va sortir a defensar Catalunya (governada del deu partit, per cert) per idèntica raó que Rajoy atacaba: perque atacar dóna vots fora d'aqui i defensar-la en fa perdre.

En aquestes condicions, cal excloure el vots als partits nacionalistes espanyols (PPSOE i la crosa IU). Jo també excloc ERC per botiflers, perquè han vegut Catalunya per la cadira... com es va dir fa temps a la Trama: Catalunya 0, Audi 4.

O sigui, que amb el nas tapat, però a votar el que queda.

Anònim ha dit...

El partit socialista menteix o fa miracles! Diuen que ahir hi va haver 40.000 persones al Palau Sant Jordi. Van anar gairebé 600 autocars. Això vol dir que més de 35.000 persones van anar pel seu compte (que ja és molt dir). Tanmateix, el miracle és que segons el web del Palau Sant Jordi, el seu aforament permet acollir actes amb possibilitat d'assistents des de 4.000 a 20.000 persones!!!!. Us imagineu?, cadascun dels assistents a l'acte d'ahir, a més a més d'estar apretats, tenia un altre assistent al damunt!

Esteve ha dit...

Primer de tot molt d'acord amb el fons del post tot i que fent part de la mateixa reflexió jo triaré ERC tot i que dieu que son uns botiflers, però els prefereixo avanç que els altres botiflers... o que ningú recordar el passat...

Anònim ha dit...

dons si, recordo que el Palau Sant Jodri, en aquell concert dels 4 grups de rock català dels anys 90, amb el palau ple de gom a gom, amb la pista plena de gent dreta... 18.000 persones... ara 40.000!

és que menteixen fins i tot quan callen.

Dessmond ha dit...

I com et sents, ara a pilota passada?

cobaltina ha dit...

Em pregunten com ho veig a pilota passada. Bé, no sé encara com ho veig. M’agrada reflexionar, no sobre els números d’ahir, sinó sobre les seves conseqüències a curt i mig termini. Les de llarg termini seran influenciades encara per moltes altres variables. Em reservo, doncs, per a nous comentaris els propers dies.

Personalment vaig votar tal com deia al meu post i els resultats finals –els números- entraven dins les previsions que m’havia fet. Si se’m permet un comentari díscol: vaig guanyar la porra.

Em vaig equivocar, això sí, en la dimensió. No preveia, i encara no entenc, l’increment tan notable del vot socialista a Catalunya. El cert és que vaig pensar que no es perdria tanta representació catalanista... perquè si abans hi havia 18 diputats d’aquí, ara n’hi ha 14. Per tant, el resultat és, des del meu punt de vista, negatiu.

Em demano si hores d’ara a Ferraz no estan ja dibuixant el trajecte del nou AVE Barcelona/Cuenca. Tenen quatre anys per construir-lo, fent i tapant forats cada 500 metres en territori català. Ho dic per anar fornint nous votants a casa nostra.

marius ha dit...

Val a dir que el vot socialista NO ha augmentat significativament a Barcelona (uns 30.000 vots), ni el el CiU (ha baixat lleugerament), ni el del PP. El problema és que 250.000 votants d'ERC el 2004 es van quedar a casa i això dóna lloc a una nova distribució d'escons.

Per tant, l'explicació del Carod NO és vàlida... no van perdre vots cap el PSOE, simplement van pedre vots.