divendres, 18 de gener del 2008

Campanya sobre campanya

Una de les característiques de la forma d’encarar els problemes de l’actual Govern de Catalunya és la propaganda.

Jo sempre havia criticat d’anteriors governs exactament el contrari. Sovint es programaven actuacions i es duien a terme amb poc èxit perquè el ciutadà desconeixia la possibilitat d’acollir-se a tal o qual programa perquè no s’havia publicitat suficientment.

Ara no. Ara es duen a terme grans campanyes conseqüència de les quals és la percepció de que es fa alguna cosa al respecte, quan en realitat es fa poc o res.

Em vull centrar en dos exemples clars: aigua i recollida selectiva. (Em sap greu que ambdós temes siguin de medi ambient, però com que segurament aviat aquest departament estarà decorat a l’estil Feng Shui, els seus responsables superaran més fàcilment el trauma de la crítica des de La Trama).

Anem per l’aigua. És cert que a Catalunya plou poc i és cert també que les reserves d’aigua escassegen. Això, tanmateix, no és nou. A Catalunya plou poc, ha plogut poc i continuarà plovent poc. Les reserves ara són extraordinàriament escasses per dos motius, perquè darrerament ha plogut poquíssim i perquè el consum és molt superior.

Pel que fa al primer aspecte, cal tenir present que no és un fenomen estrany. Altres èpoques han hagut de poca pluja i segurament n’hi haurà en el futur. Pel que fa al segon sí que em sembla una qüestió addicional, qüestió, però, que s’hauria hagut de preveure o és que l’increment de despesa d’aigua a causa dels nous costums ha aflorat sobtadament? O és que l’increment de la població de Catalunya es va produir ahir? O és que els camps de golf els va crear Deu Nostre Senyor el vuitè dia, després de descansar? O és que les conduccions d’aigua es van deteriorar la setmana passada?...etc. etc.

Tot això no s’ha previst, i què fa el Govern?. De moment campanyes. Campanyes perquè vigilem constantment l’aixeta de casa. Així es dóna la imatge de que es fa alguna cosa i, de passada, compartim problema i culpabilitat.

Anem pel reciclatge. Ja fa temps que ens maregen amb aquest tema. Constantment rebem missatges perquè, per exemple, no imprimim aquells correus electrònics que no necessitem –curiosament no sé quina normativa d’homologació obliga a tenir en paper tota la documentació, estaria bé que fos una normativa relacionada amb medi ambient!-. Perquè no anem a comprar sense bossa, per evitar bosses de plàstic –curiosament cada cop més els pebrots venen embassats d’un en un dins un plàstic-. I sobretot, perquè omplim les llars amb contenidors de colors diferents en funció del tipus de deixalla.

Respecte d’aquest darrer aspecte, ara s’ha endegat una campanya que en diuen “aquireciclem.cat”. Aparentment, les imatges d’aquesta campanya són reals i corresponen a persones que trameten fotografies o videos de casa seva demostrant com s’ho fan per reciclar. M’han dit que han sortit per tv, jo no les he vistes. Avui, però, he vist unes fotografies al diari, segons diu d’una parella d’Olot. Les fotografies reprodueixen una cuina, amb la parella feliç per la seva aportació al medi ambient i pels seus contenidors.

Personalment, al marge de l’estranya sensació de felicitat que aparentment li aporta al noi abraçar el cubell de la brossa, he pensat que hauria de ser preocupació del govern que aquesta parella disposi d’un contracte de treball i d’un habitatge en condicions abans d’assegurar-se que tinguin el nombre adequat de contenidors i del color que toca.

Per acabar, permeteu-me’n un esplai. Suggereixo que el govern, tan donat al disseny, pagui a alguna de les empreses amigues perquè dissenyi uns contenidors decoratius, si pot ser dues opcions, una normal i una altra Feng Shui, per a ciutadans de dretes i d’esquerres, de tal manera que els contenidors no calgui instal·lar-los a les cuines –on no hi caben- i puguin ser distribuïts en diferents estances de la llar.

1 comentari:

marius ha dit...

Se m'acuden diversos comentaris, que podem "sectorialitzar": aigua i residus. Anem per l'aigua.

Que hi ha canvi climàtic és evident, plou menys i fa més calor. I possiblement l'activitat humana hi tingui alguna cosa a veure. Fins aqui, estem d'acord.
Ja no estic tant d'acord amb el reguitzell de catàstrofes que ens pronostiquen els gurus de la cosa com el Sr. Gore. Pujarà el nivell del mar... entre 20 i 50cm en el proper segle. I què? No és la primera vegada, ni serà la darrera. No crec que aquesta pujada de nivell afecti dramàticament a ningú, amb l'excepció de Venècia (que per cert, a més s'enfonsa).

O sigui, concluim que hi ha un cert canvi climàtic i plourà menys, estadísticament parlant. El que haurien de fer els que ens governen es preveure com ens adaptarem a aquesta nova situació que, certament, no es va produir ahir per la tarda. És a dir: què proposen per racionalitzar l'ús de l'aigua (penseu que el 80% es gasta en agricultura i s'ha inventat una cosa que consisteix en el reg per goteig), i què suggereixen per aportar aigua d'allà on en sobra (per exemple el Rône o el mar - via dessaladores-).

El que no podem fer (i menys amb ximpleries com reciclar o tancar l'aixeta) és alterar el ritme del canvi climàtic. Simplement, no es pot.

El que em sembla xusco és que la gran idea sigui portar aigua amb vaixells d'un riu (l'esmentat Rône) del que s'ha negat la possibilitat d'estudiar el trasvasament perquè ho havia proposat l'oposició. O que ara es porti aigua d'una dessaladora d'Almeria (si! Almeria) igualment amb barco. No haviem quedat que era el sud que necessitava aigua i per això s'havia de fer el trasvassament de l'Ebre. La meva capacitat per entendre les coses es va limitant...

Des d'ara declaro la meva incocència en el comsum desaforat d'aigua i no estic disposat a que em facin sentir culpable del canvi climàtic, de la mala collita de cogombres o de l'extinció de l'àliga perdiguera. Jo no tinc cap camp de golf, ni una pista d'esquí sobre la que produir neu artificial (que es fa amb aigua, sabien?), ni un pam de gespa per regar.

Un altre estona parlarem del reciclatge de residus...