dimecres, 26 de setembre del 2007

L'apagada continua


No guanyem per ensurts! Tot just reposats de la gran apagada, les cues a l'autopista, el desgavell de rodalies... quan tot just en Castells i en Solbes pacten el compliment del que diu l'estatut (algú sabia que el compliment de les lleis era motiu de pacte?), PAM!: se'ns crema la unitat de generació elèctrica del complex de la Vall d'Hebron i l'hospital (buc insígnia de la sanitat catalana, diuen) es queda una setmana a les fosques.
Es discutible si la resposta de les autoritats al nou nyap ha estat ràpida, eficaç o oportuna. Sembla que una setmana sense llum a un hospital no sigui una resposta al nivell que la vuitena potència econòmica mundial hagi d'esperar, però no ho discutirem per ara.
El que ha deixat la Trama bocabadada, corpresa i esmaperduda és el fet que un hospital de les mides de la Vall d'Hebron no disposi d'un sistema alternatiu de subministrament elèctric. Si algú m'hagués demanat com s'organitza l'escomesa de serveis d'un gran hospital, hagués imaginat que, al menys, estaria connectat a dues línies, per allò de si en falla una. Dons es veu que no, l'hospital més gran de Catalunya disposa d'una unitat de cogeneració alimentada amb gas-oil (d'allò més sostenible, no us ho perdeu!) sense altra alternativa que els generadors propis.
A part del cost ecològic de la generació amb combustible fòssil (en termes de fums i emissió de CO2), resulta que l'hospital no disposa de cap línia complementària (probablement hauria de ser la principal) connectada a la xarxa elèctrica. Ni disposa del protocol de connexió en cas de fallida del sistema propi. Ni de possibilitat de connexió immediatade cada pavelló a generadors mòbils.
La Trama es demana el perquè de tot això, però també es demana perquè cap mitja de comunicació ho ha posat de manifest. O és que l'anestèsia informativa decretada pel govern ha fet tal efecte que ha emmudit la capacitat de reflexió (ja de per sí escassa)?

Hem patit una apadaga també informativa.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Y un chiste (puede que inapropiado), ¿subirá la natalidad a la newyorkina?