dimarts, 5 de juny del 2007

LECTURES RECOMENADES

Em sap greu no disposar de temps suficient i, sovint, de paciència, per llegir amb detall el DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya). De ben segur em perdo moltes oportunitats de reflexió. Amb tot ho recomano.

Moltes de les entrades corresponen a purs tràmits. Tanmateix, hi ha un apartat, el que correspon a "càrrecs i personal" que resulta força ensinistrador.

En aquest apartat apareixen els nomenaments, convocatòries de places, distintius al mossos (sí també n'hi ha que fan la feina ben feta, llàstima que no els filmin!), etc.etc.

Em vull referir ara a aquest apartat i, més concretament a una resolució del Departament de la Presidència apareguda al DOGC del 30 de maig proppassat nomenant una assessora del president.

Caldria pensar que els càrrecs d'assessor han de servir per cobrir aquells buits en determinada matèria que es produeixen en l'organigrama dels diferents departaments. En rigor, hauria de ser difícil que això passés. Però seria explicable en aspectes puntuals. Així, per exemple, pot ser adient que l'ens responsable de temes religiosos compti amb un assessor per a aquelles religions amb poca o nova implantació al País.

Tanmateix, el president de la Generalitat té tot el Govern per assessorar-lo en qualsevol matèria. Personalment, si presidís la Generalitat, se'm faria difícil trobar un càrrec d'assessor per posar-hi un amic.

No és el cas del nostre president.

La resolució a la qual em referia abans nomena la Sra. M.A. Fernández Suau com a assessora en matèria de polítiques culturals i comunicació del Departament de Presidència!.

En la resolució s'especifiquen les funcions d'aquesta assessora, que són (no us ho perdeu!) "assistir al president en matèria de polítiques culturals i comunicació; facilitar al president els contactes amb els sectors corresponents; elaborar la documentació necessària per a les activitats públiques del president amb els diversos agents socials i territorials en aquest àmbit".

També s'hi especifiquen les retribucions d'aquest lloc de treball: màxim grup i màxim nivell més un complement específic de prop de 40.000€ anuals... Oi que no està gens malament?

I dic jo: què passa amb els temes culturals?. El president no es refia del conseller de Cultura i Comunicació? (potser perquè no és "dels seus" -motiu per altra banda molt de moda al govern actual-). Al president li sembla que el conseller en qüestió no està capacitat per assistir-lo en matèria cultural?. Pensa que no li facilitarà contactes amb el sector perquè se'ls guarda tots per a ell mateix?. Potser el president creu que , atès que ja existeix un ministeri del ram, no cal un conseller de cultura i ha fet un primer pas per eliminar aquest Departament?. Potser li dóna tanta importància a la Cultura i la Comunicació que vol assumir personalment aquestes matèries?. El president ha perdut la llista i, com que no ho té anotat, no recorda que té un conseller per a tots aquests afers?. El president té una amiga que no ha sortit regidora i cal col·locar?...

En tot cas, em temo que aquesta ampliació de plantilla i de pressupost per a temes culturals i de comunicació no la notaran els "agents socials i territorials en aquest àmbit" , la notaran únicament "els agents socialistes i territorials en aquest àmbit"...

5 comentaris:

marius ha dit...

Algunes dades més que ajuden a enriquir les lectures recomanades per cobaltina:

- en la mateixa "tacada" es nomenen uns quants assesors més del president per un import total de 394.000 euros. Segur que està ben assessorat, (vegeu http://www.gencat.net/governacio-ap/administracio/eventual.htm)

- la gent que treballa en temes culturals sol tenir un cert resó a la xarxa. La recerca en google de la sra. Maria Antonia Fernandez Suau només aporta les entrades del seu nomenament i un recurs contra una resolució de la comisió d'urbanisme de PTOP, (http://teleregions.gencat.es/diari_c/4390/05129135.htm)res cultural.

- es veu que el president no es refia del conseller de Cultura (fa be, jo tampoc), però sembla que tampoc es refia del de finances, comerç, relacions socials, i un llarg etc. que podeu consultar a http://www.gencat.net/governacio-ap/administracio/eventual.htm

un dia estaria be mirar el conjunt d'assessors que tenen els diferents departaments de la generalitat (i quant ens costen)...

Esteve ha dit...

Per mi, el que més mal en fa es haver estat 23 anys criticant això mateix i ara permetre que els PSC-PSOE ho faci amb tota impunitat.

No era això, companys..

marius ha dit...

És possible que s'hagin passat 23 anys criticant... segur.
Que ara fan el mateix NO és veritat: el nombre d'assessors dobla els que hi havia en els darrers governs Pujol. No parlem del nombre de germans, parents i coneguts. Recordo la bronca que es va muntar per nomenament de l'Oriol Pujol (ERC, PSOE i IC-V-EuA), que no sembla haver-se repetit pels nomenaments del germanissim Ernest, pel segon Nadal, pel segon Carod, pel segon Benach... sort que el Saura és fill únic i té la dona col.locada...

Anònim ha dit...

Afegiré unes dades al que diu en Màrius i per informar més l'Esteve. El Departament de Vicepresidència (que no és PSC-PSOE)ha augmentat la despesa corrent de 4 milions d'Euros (anterior Conseller en Cap) a 10 milions d'Euros, tot i que ara té menys competències.
Els Departaments de Presidència i de Vicepresidència han incrementat el 40% la partida de personal eventual o de confiança. i un 63% la de treballs i estudis tècnics. La partida de Política Lingüística, també de Vicepresidència, ha augmentat el 2,9%... ai així anar fent.

Anònim ha dit...

considerem només el dept de vicepresidència: 4 M d'euros em sembla una quantitat molt respectable, 10M és més del doble. Analitzem només la direfència (6M d'euros).
Sabeu quans pisos de proteccióm oficial es podrien fer amb aquests 6M? Us imagineu quans barris es podrien millorar? quants Km de tren o autopista es poden fer?
Dons multipliqueu els resultats pels 17 o 18 departaments del govern i, si la xifra us sembla baixa, afegiu les diputacions, consells comarcals i diverses fundacions...